Операція у Курській області заохотила РФ брати участь в обміні військовополоненими - ISW

Операція у Курській області заохотила РФ брати участь в обміні військовополоненими - ISW

Україна і Росія провели обмін військовополоненими 14 вересня – третій обмін з початку української операції у Курській області, яка, ймовірно, спричинила короткостроковий ефект у вигляді збільшення стимулів для Росії брати участь в обміні військовополоненими.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Українські офіційні особи повідомили, що Росія повернула Україні 103 полонених, включаючи українських військовослужбовців, які захищали металургійний комбінат «Азовсталь» у Маріуполі на початку 2022 року, військовослужбовців Національної поліції та Державної прикордонної служби України, військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту України та інших українських військовослужбовців, ‒ йдеться у повідомленні.

Міноборони РФ заявило 14 вересня, що Україна повернула Росії 103 особи, які були захоплені українськими військовими у Курській області. Згідно із припущенням російських джерел, повернуті полонені були військовослужбовцями строкової служби.

Обмін полоненими відбувся після аналогічного обміну, який Росія та Україна провели 13 вересня, коли вони повернули один одному по 49 полонених. В Інституті зауважують, що українські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що операція у Курській області посилила переговорні позиції України щодо обміну військовополоненими із Росією, після того, як Кремль послідовно відкидав спроби України вести перемовини про обмін полоненими.

Частота обмінів полоненими між Україною та Росією значно зросла після заходу українських військ у Курську область 6 серпня, коли обидві сторони обмінялися загалом 267 полоненими кожна під час трьох окремих обмінів, – йдеться у зведенні.

В ISW додали, що Росія та Україна провели лише три інші обміни військовополоненими, які охопили приблизно 405 українських військовополонених та 423 російських військовополонених у період із 1 січня до 6 серпня 2024 року.

Нагадаємо, Україна розпочала виробництво власних 155-мм артснарядів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next