Російська компанія Kaspersky встановлює антивірус UltraAV без попередження

Російська компанія Kaspersky встановлює антивірус UltraAV без попередження

Російська компанія з кібербезпеки Kaspersky видалила своє антишкідливе програмне забезпечення з комп’ютерів клієнтів у США та автоматично замінила його антивірусним рішенням UltraAV.

Про це повідомляє BleepingComputer.

Це сталося після того, як Kaspersky вирішив закрити свою діяльність у США і звільнити тамтешніх співробітників у відповідь на те, що уряд додав Kaspersky до Entity List — каталогу іноземних осіб, компаній та організацій, які становлять загрозу для національної безпеки.

20 червня адміністрація Байдена також оголосила про заборону продажу й оновлень програмного забезпечення для антивірусного програмного забезпечення Kaspersky в США з 29 вересня 2024 року через потенційні ризики національній безпеці.

У липні Kaspersky повідомив BleepingComputer, що 20 липня почне закривати свій бізнес і звільняти персонал через заборону на продаж і розповсюдження.

На початку вересня клієнти отримали електронні листи із запевненнями, що вони продовжуватимуть отримувати надійний захист кібербезпеки від UltraAV (належить Pango Group) після того, як Kaspersky припинив продаж програмного забезпечення та оновлень для клієнтів у США, ‒ йдеться у повідомленні.

Однак в цих листах не йшлося про те, що продукти Kaspersky будуть раптово видалені з їхніх комп’ютерів і замінені на UltraAV без попередження.

Згідно з багатьма звітами, включно з даними із форумів BleepingComputer, програмне забезпечення UltraAV було встановлено на комп’ютери без будь-якого попереднього сповіщення, тож багато користувачів стурбовані тим, що їхні пристрої могли бути заражені шкідливим програмним забезпеченням.

У той час як деякі користувачі могли видалити UltraAV за допомогою деінсталятора програмного забезпечення, ті, хто намагався видалити його за допомогою програм для деінсталяції, побачили, що після перезавантаження він перевстановлюється. Це викликає подальше занепокоєння щодо потенційного зараження шкідливим програмним забезпеченням.

Дехто також знайшов встановлений UltraVPN. Ймовірно, через те, що ці користувачі мали підписку Kaspersky VPN.

Про UltraAV відомо небагато, окрім того, що він є частиною Pango Group, яка контролює кілька брендів VPN (наприклад, Hotspot Shield, UltraVPN і Betternet) і Comparitech (вебсайт огляду програмного забезпечення VPN).

Якщо ви є платним клієнтом Kaspersky, то після завершення переходу захист UltraAV буде активним на вашому пристрої і ви зможете використовувати всі додаткові преміум-функції. Однак із 30 вересня 2024 року Kaspersky більше не зможе підтримувати або надавати оновлення продукту для вашого сервісу. Це піддає вас значному ризику кіберзлочинності, — повідомила UltraAV на своєму офіційному вебсайті.

У компанії заявили, що UltraAV має подібний набір функцій для своїх продуктів, і попросили клієнтів переглянути сторінку поширених запитань на вебсайті UltraAV або зв’язатися з командою підтримки для отримання додаткової інформації.

Нагадаємо, ЄС готує новий вид санкцій проти Росії - Рікард Йозвяк

Софія Ратинська - pravdatutnews.com
 

Loading...
Load next