До 2051 року українців буде лише 25 мільйонів

До 2051 року українців буде лише 25 мільйонів

Кабінет Міністрів затвердив Стратегію демографічного розвитку України до 2040 року. У ній вказано, що, за прогнозом Інституту демографії та проблем якості життя НАН, до 2051 року населення України становитиме 25,2 мільйона людей.

Про це йдеться у відповідній стратегії на сайті уряду. 

У документі йдеться, що населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, до 2041 року може скоротитися до 28,9 мільйона людей, а до 2051 року — до 25,2 мільйона людей.

Ключовими чинниками негативних демографічних тенденцій називають:

  • масштабну зовнішню міграцію;
  • низький рівень народжуваності;
  • високий рівень передчасної смертності;
  • розбалансування ринку праці;
  • масові вимушені переміщення населення в межах України.

У стратегії вказують, що під час проведення Всеукраїнського перепису населення 5 грудня 2001 року населення України становило 48,5 мільйона людей. У липні 2024 року населення країни оцінювали в 35,8 мільйона людей, з яких 31,1 мільйона людей жили «на територіях, на яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі». 

За даними ООН за 2022 рік і Держприкордонслужби за 2023-2024 роки, від початку повномасштабного вторгнення з України виїхали 34,39 мільйона українців та повернулись назад 30,91 мільйона (станом на 31 травня 2024 року). Отже, за кордоном перебувають 3,48 мільйона українців.

Відповідно до звітів Управління верховного комісара ООН у справах біженців, 1,2 мільйона українців були депортовані або добровільно виїхали до росії та Білорусі. Відповідно, загальна кількість українців, які перебувають за кордоном, становить 5 мільйонів людей. Також на територію росії незаконно вивезли щонайменше 19,5 тисячі дітей. 

Україна потребує системного стратегічного рішення, яке дасть змогу мінімізувати ризики та пом’якшити загрози, забезпечити необхідний обсяг людського капіталу і чисельність робочої сили для повоєнного відновлення економіки, ‒ йдеться у стратегії.

Також наголошують на необхідності формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей. Йдеться про безпеку, розбудову країни, доступність житла, охорону здоров’я та робочі місця.  Також наголошують на  необхідності повернення в Україну тих українців, які нині проживають за кордоном.

Нагадаємо, Зеленський зустрівся з керівниками й топменеджерами провідних оборонних компаній світу

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Loading...
Load next