За пів століття популяція диких тварин у світі скоротилася більш як на 70% - WWF

За пів століття популяція диких тварин у світі скоротилася більш як на 70% - WWF

За даними Всесвітнього фонду природи (WWF), за останні пів століття популяції диких тварин по всьому світу скоротилися більш ніж на 70 відсотків.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Організація опублікувала в четвер звіт про стан понад 5 000 видів ссавців, птахів, амфібій, рептилій і риб, попередивши, що такі місця проживання диких тварин як тропічні ліси Амазонки наближаються до «критичної точки», що може мати «катастрофічні наслідки» для більшості видів.

У звіті «Жива планета» (The Living Planet) йдеться про те, що чисельність 35 000 досліджуваних популяцій скоротилася на 73% з 1970 року, в основному через вплив людини. Найбільше скорочення було зафіксовано в популяціях прісноводних видів, за ними йдуть наземні та морські хребетні.

Серед наведених у звіті даних зазначається, що популяція рожевих річкових дельфінів і дельфінів тукусі в бразильському штаті Амазонас скоротилася на 65% і 57% відповідно в результаті полювання, причому їхньому виживанню також загрожує зміна клімату.

У Габоні кількість лісових слонів скоротилася на 78-81%, а дослідники WWF знайшли «вагомі докази» браконьєрства заради торгівлі слоновою кісткою. Оскільки в Габоні мешкає майже половина лісових слонів континенту, це скорочення вважається «значною втратою» для майбутнього виду.

У звіті зазначається, що втрата та деградація середовищ існування, спричинена насамперед системами продовольства, є найбільшою загрозою для популяцій диких тварин у всьому світі, за якою слідують надмірна експлуатація, інвазійні види та хвороби.

Йдеться не лише про дику природу, а й про основні екосистеми, які підтримують життя людини. Зміни можуть бути незворотними і мати руйнівні наслідки для людства, - сказав директор з охорони природи WWF Дауді Сумба, наводячи приклад вирубки лісів у Амазонії, яка може «перетворити цю критично важливу екосистему з поглинача вуглецю на джерело вуглецю».

Серед інших загроз - зміна клімату, зокрема в Латинській Америці та Карибському басейні, і забруднення, особливо в Північній Америці, Азії та Тихоокеанському регіоні.

Хороша новина полягає в тому, що ми ще не пройшли точку неповернення, - сказала генеральний директор WWF International Кірстен Шуйт.

Вона вказала на глобальні зусилля, включаючи пакт, прийнятий на останньому засіданні ООН з біорізноманіття в 2022 році, щоб захистити 30% планети до 2030 року від забруднення, деградації та зміни клімату.

Деякі популяції стабілізувалися або навіть збільшилися завдяки зусиллям зі збереження і реінтродукції видів, йдеться у звіті. Наприклад, європейський зубр зник у дикій природі в 1927 році, але в 2020 році налічував 6 800 особин завдяки масштабному розведенню та успішній реінтродукції, переважно на заповідних територіях.

Нагадаємо, У Києві та Херсоні адвокати та посадовці ТЦК «заробляли» на ухилянтах

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next