Виробництво сталі в Україні скоротиться вдвічі, якщо РФ захопить шахту біля Покровська

Виробництво сталі в Україні скоротиться вдвічі, якщо РФ захопить шахту біля Покровська
Російські війська наближаються до шахти з видобутку коксівного вугілля, яка розташована за 10 кілометрів від центру Покровська Донецької області.

Втрата контролю над шахтою призведе до значного скорочення виробництва сталі в Україні.

Про це повідомив голова Асоціації металургів України Олександр Каленков, передає Reuters.

За його словами, втрата Покровської шахти, єдиного вітчизняного джерела коксівного вугілля, може призвести до падіння виробництва сталі.

Ми могли б виробляти до 7,5 мільйона метричних тонн сталі до кінця року, а в наступному році прогнозували збільшення виробництва до понад 10 мільйонів. Але якщо ми втратимо Покровськ, то... впадемо до 2-3 мільйонів тонн, — зазначив Каленков.

Голова коксохімічного об’єднання «Укркокс» Анатолій Старовойт заявив, що у 2023 році в Україні виробили близько 3,5 мільйона тонн коксу, причому використовувалося коксівне вугілля, видобуте виключно в Покровську.

Ми не знаємо, де взяти вугілля, якщо Покровськ буде захоплено. Важко завезти його імпортом; сьогодні не так просто завезти його морем, — сказав Старовойт.

Україна має кілька глибоководних портів на Чорному морі, але вони розраховані на експорт. Тому металургам буде важко імпортувати вугілля. Крім того, це підвищить собівартість металургії. Найбільш вірогідними альтернативними джерелами постачання є Сполучені Штати та африканські країни, включно з Південною Африкою. 

В Україні за січень-серпень 2024 року виробили понад 4,3 мільйона тонн сталевого прокату, з яких 66% експортували. За даними профспілки металургів, на країни ЄС припадало 72% обсягу експорту.

Нагадаємо, У Покровську залишаються 12 тис. мешканців, зокрема 68 дітей, - Філашкін

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною
У Воронезькій області, яка межує з Україною, помітили колону з оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер".
Loading...
Load next