Чому не фінансують капелу "Карпати", де 70% бандуристів — незрячі (відео)

Чому не фінансують капелу "Карпати", де 70% бандуристів — незрячі (відео)
Капела «Карпати» - єдина у світі, де близько 70% бандуристів — незрячі. Наступного року цей колектив може залишитися без фінансування.

Це унікальна львівська капела бандуристів «Карпати». Єдина у світі, де близько 70% бандуристів — незрячі. Усіх їх об’єднує любов до бандури та багаторічна історія колективу.

Фестивалі, виступи, подорожі за кордон. Колись капела налічувала близько півсотні бандуристів, зараз же їх 26. За часи незалежності України вони фінансувалися Міністерством соцполітики. Та от минулого року фінансове питання для них постало дуже гостро.

Аж у середині серпня там був підписаний указ і міністерство соцполітики розпочало фінансування непромислової сфери товариства УТОС. Працювали ми перших півроку практично на ентузіазмі. Більше того, нам виділено коштів не повний мільйон, що вистачило на 0,3 мінімальної заробітної плати, це 2 тисячі з податками, — розповідає Роман Кіт, директор капели бандуристів «Карпати».

Тож залишилися в колективі лише ентузіасти. Адже таке фінансування — просто мізер, пояснює керівник. Та от сьогодні навіть ці кошти під великим питанням. Серед старожилів колективу — пан Богдан. Він прийшов до капели іще молодим хлопцем і є її частиною ось уже понад півстоліття.

Держава не дбає, видно таких колективів не треба чи що? Я того не можу зрозуміти того всього. От так взяти, кинути. Хочете, заробляйте собі. Самі заробляйте. Як заробляйте? Хотілося б ще поки є здоров'я, то ще поспівати, походити, то колектив, в колективі якось веселіше, — ділиться Богдан Довганик, бандурист.

Для бандуристів капели — колектив, немов родина. Тож повідомлення, що в державі не можуть знайти на них кошти, для них неабиякий удар. 

Ми стараємось нести ту народну пісню, народну культуру в народ, як то кажуть. Важко, бо я думаю, що там сидять люди, яким це просто не потрібно. Вони просто не розуміють, що вони нищать, — зазначає Юрій Сай, бандурист.

Справді, чи виділять наступного року з держбюджету гроші для таких організацій як УТОС і УТОГ та капели «Карпати» зокрема, наразі під сумнівом. А вижити самотужки без фінансування зі сторони держави просто не вдасться, каже директор капели. Тож почали стукати у двері місцевих чиновників. 

Це питання є в нас на розгляді. Ми будемо пропонувати долучатися капелі до різних наших загальноміських заходів, проєктів, програм, які фінансуються з міського бюджету. Тобто те, що є в межах бюджету і те, що є в межах чинного законодавства.  І при можливості підтримувати їх, наскільки це буде можливо, — запевняє Оксана Стельмах, заступниця начальника управління культури Львівської міськради.

Поки це єдина можлива допомога зі сторони місцевої влади, кажуть у мерії. Та обіцяють підтримувати колектив. Однак, на превеликий жаль, на межі існування не лише капела, але й сама організація УТОС, на базі якої усі ці роки й існував музичний колектив.  

Ми фінансуємося вже майже 30 років з держбюджету саме через міністерство соцполітики за цією програмою. І зараз одномоментно сказати, що ні, фінансування тільки на проєкти. Я не можу сказати, що це одномоментно, тому що вже два роки триває. Минулого року прийшло фінансування в червні, цього року в кінці липня. Тобто ми пів року практично як волонтери ходили на роботу, — Любов Кукурудза, керівниця Львівської обласної організації УТОС.

Проєкт держбюджету на 2022 рік іще на етапі 2-го розгляду та голосування нардепів. Тож організація не втрачає надії та намагається достукатись до них. Однак, що цікаво, головою комітету з питань соціальної політики, яка далеко не останній у прийнятті рішення фінансування, є Галина Третьякова, яка відома українцям радше імпульсивними та скандальними заявами.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові відкрили новий центр «Джерело» У Львові відкрили новий центр «Джерело»
У Львові відкрили новий центр «Джерело», до якого увійшли одразу 5 соціальних закладів
Бустерна доза для освітян: у кількох школах Львова розгорнули пунти вакцинації (відео) Бустерна доза для освітян: у кількох школах Львова розгорнули пунти вакцинації (відео)
На тлі нової хвилі ковіду львів’ян закликають імунізуватися бустерною дозою.
У Львові встановили рекорд по кількості переданих генераторів за один раз У Львові встановили рекорд по кількості переданих генераторів за один раз
У Львові встановили рекорд по кількості переданих генераторів за один раз. Волонтери віддали 50 приладів, які відправлять у міста, що найбільше потерпають від ворожих обстрілів.
Loading...
Load next