Що змінилось в українській музичній індустрії після 24 лютого: розповіли ТУЧА та Love, Mary

Що змінилось в українській музичній індустрії після 24 лютого: розповіли ТУЧА та Love, Mary

Музична індустрія в Україні зазнавала значних трансформацій за роки незалежності нашої держави. Від яскравого розквіту в дев’яностих до майже повного занепаду в нульових. Сьогодні ми є свідками нового етапу розвитку української музики. 

За даними українського проєкту NUAM, який має найбільшу базу українських артистів та пісень, за минулий рік випустили 15 744 треки:

  • 72,8% з них – українською;
  • лише 16,7 російською;
  •  англійською 10%;
  •  0,5% – іншими мовами.

Такі цифри демонструють значні зміни національного музичного ринку, адже частка російськомовних пісень минулого року була вдвічі більшою.

Музика, як і завжди, перейняла функцію протидії суспільній несправедливості. Відповідно, можемо спостерігати, як повномасштабний наступ росії на Україну знайшов своє відображення і в рядках пісень.

Співачка Love, Mary – Марія Поліщук, яка у 2022 році почала випускати свою музику українською, ставши новим диханням нашої інді-поп сцени, коментує події, що відбулися в музиці впродовж минулого року:

Фото: instagram/marypolishchuk, автор: Андрій Птіцин/@kakaowonderland

Головна зміна, як на мене, це перехід на українську мову. Шкода, що тільки зараз багато з нас усвідомило її мелодійність і самобутність.

Також помічаю дуже багато пісень на патріотичну тематику і, звісно ж, це круто, якщо робиться не для «хайпу», бо такого теж чую багато.

Псобисто моя творчість поділилась на «до» і «після» 24 лютого. Чомусь саме «після» я змогла знайти своє справжнє звучання. Напевно, через те, що почала більше говорити з собою, більше себе розуміти.

Гіркий та болючий досвід війни посприяв об’єднанню українців заради єдиної мети – перемоги над ворогом. Доказом цьому слугують багатомільйонні збори коштів на допомогу військовим та постраждалим внаслідок ракетних обстрілів. Музична індустрія не є тому винятком. Цей рік відзначився великою кількістю гучних спільних треків українських артистів та виконавцями з-за кордону. Чи існує сьогодні взаємопідтримка серед молодих артистів?

Опираючись на свій досвід, можу сказати, що так. На моєму шляху в індустрії трапляються дійсно відкриті й чудові люди, які допомагають, радіють та підтримують. Я спілкуюсь з багатьма молодими артистами й хочу дізнаватись про нових. Звісно, може бути й таке, що мені пощастило, бо про конкуренцію також чула, але не відчувала у свій бік, - відповідає Love, Mary.

Сьогодні артисту недостатньо лише писати та виконувати свою музику, важливо також транслювати своє життя в соціальних мережах, слухачам цікаво спостерігати за улюбленим виконавцем, читати його думки та позицію, яку він транслює. Продюсерка та виконавиця, представниця нової української   попсцени ТУЧА – Марія Тучка  висловлює таку думку:

Фото: instagram/tucha_x, автор: Поліна Полікарпова/@polinaxpolikarpova

Якщо артист хоче дійсно бути справжнім артистом, а відповідно мати ті чи інші інструменти впливу, то йому потрібно доносити свої наративи не тільки через музику.

Багато виконавців у тексті своїх пісень прорефлексували над останніми подіями, що започаткувало новий піджанр українських композицій – «музика війни». Головна мета цих пісень полягає в підтримці наших громадян у складні часи боротьби за власну незалежність, а також вона надає можливість випустити ті чи інші емоції й може спонукати слухача до самостійних роздумів.

Музика працює не тільки як аудіальний контент, а й несе певні меседжі слухачу, через неї можна як просувати хибні думки, так і мотивувати та підтримувати в потрібний момент, –  Марія Тучка.

У цього звісно є й інша сторона медалі, у зв’язку з великою кількістю стресових подій, найбільш популярні пісні не несуть великого інтелектуального навантаження на слухача, їхні тексти зрозумілі кожному і відповідно більше відгукуються та легше сприймаються аудиторією. ТУЧА також прокоментувала цю проблему:

Більш успішні кейси сьогодні, на жаль, не дуже якісні музично. Наразі спостерігаємо перехідний етап у розвитку української сцени, важко визначити як саме вона змінилась, але спостерігаємо рух у правильному напрямку – українізації, щодо якості, то будемо бачити як це надалі вплине на слухача.

Ми всі живемо у буремний час, коли кожного дня стаємо свідками злочинів росії проти України. Музика не лишилась осторонь. Міфологема, що музика поза політикою розбилась вщент з першим запуском ракет по наших містах 24 лютого. Українська музика активно розвивається й українізується, що дає надії на новий розквіт нашої музичної індустрії.

Вмикайте телеканал ПравдаТУТ Львів, або клацайте на пряму трансляцію на сайті, де ви щодня можете переглянути програму #OneMuz. Новинки музичного світу України, спільні треки, переспіви тільки у програмі OneMuz.

Автор: Вадим Кісіль

Loading...
Load next