Щоб Україна рухалася у війні синхронно із реаліями світу - недостатньо лише писати на папері план перемоги

Щоб Україна рухалася у війні синхронно із реаліями світу - недостатньо лише писати на папері план перемоги

Нещодавно Президент України Володимир Зеленський оголосив завершення розробки плану перемоги, який має допомогти закінчити російську війну в Україні. Проте дедалі частіше ми чуємо, що у найближчий рік це буде неможливо, зокрема щодо цього наголошував міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс. Тобто, наразі, ми усі перебуваємо у стані очікування і неоднозначності. 

ПравдаТУТ News поспілкувалась з автором концепції національної безпеки Юрієм Костенком та дізналась чого варто очікувати від плану перемоги та чи слід вести переговори із Росією.

Як будуть рухатися подальші процеси із російською агресією

У світі є дуже багато різного роду заморожених військових конфліктів і тому те, що відбувається в Україні, це лише один із чергових. Для нас ‒ це питання життя і смерті, виживання цілої нації, українського народу, який Путін, як диктатор, намагається просто знищити. Проте ці нюанси мало кого хвилюють у світі, розповідає Юрій Костенко.

Не секрет, що уже не один рік ведуться певні таємні зондування з боку США, Китаю, тепер до цього процесу долучається ЄС, особливо Франція. Певні пропозиції можуть бути дійсно компромісними в тому, щоби завершити війну Росії в Україні, ‒ додає він.

Якщо говорити про принциповість Росії щодо Криму та Донбасу, на чому вона наголошує багато років, то це питання, у дипломатичних переговорах щодо вирішення конфлікту, виноситься за дужки, тобто ставиться на паузу.

Міжнародне право не дозволяє визнати цю територію, але процес щодо повернення може затягнутися на 10 років. Тому, виходячи вже зі світової практики, Захід шукає способи, які могли б швидше зупинити агресію Росії в Україні. Є дуже багато так званих сигналів, зокрема повільне прийняття рішень щодо надання Україні зброї, якою ми б могли дійсно суттєво змінити ситуацію на користь нашої країни. Цього ж не відбувається, ‒ зазначає Юрій Костенко.

Очевидним є факт впливу глобальних економічних процесів ‒ це також дуже потужний чинник на користь того, що війну необхідно буде закінчувати з точки зору економічних інтересів. Також, на превеликий жаль, західні країни не спромоглися організувати потрібні темпи виробництва і постачання Україні зброї, яка необхідна для зміни ситуації на полі бою.

Отже, лише ці чинники вже вказують на те, що план перемоги від Зеленського будуть детально розглядати команди президента США, команди навіть ймовірного президента США Трампа, я маю на увазі Республіканську партію. Зрозуміло, що ті ж пропозиції будуть розглядатися і серед наших партнерів у Європейському Союзі. Проте чи схвалять вони цей план і найголовніше, чи готові вони забезпечити його реалізацію… питання залишається відкритим, ‒ додає Костенко.

На його погляд, «більш-менш чітку ситуацію щодо термінів завершення війни ми зможемо побачити після завершення президентських виборів у США». Тоді це буде перший потужний сигнал для світу, як новий президент США бачить перемогу України. Або ж не перемогу, а завершення чи заморозку війни.

У світі діє один найефективніший принцип щодо завершення війни - примус агресора до миру

Всі інші так звані переговорні процеси не завершуються тим, що потрібно для встановлення справедливого і довготривалого миру. На превеликий жаль, можна констатувати, що переговорні процеси не дають того, що треба, ‒ наголошує Костенко.

У минулому Юрій Костенко брав участь у поділі Чорноморського флоту та був першим керівником української делегації щодо розподілу ядерної зброї, відтак про переговори з агресоркою відгукується не надто позитивно:

Позиція Росії на переговорах виглядала для мене не просто дикунською, це повна відсутність дотримання норм міжнародного права, чинного законодавства і документів, які підписала сама Росія. Вести з ними переговори і про щось домовлятись ‒ це абсолютно бесперспективна справа.

Америка не допускає розпаду Росії, як і не допускала розвалу Радянського Союзу

Є один нюанс, на який Росія зважатиме ‒ це хто буде з інших країн гарантувати те, що досягнуті на переговорах умови виконуватимуться. Серед гарантерів мають бути держави, які мають всі можливості для того, щоби примушувати Росію до миру не лише завдяки військовому чиннику, але й економічному. 

Втім, хоча Китай, США та західний світ мають достатньо засобів для того, щоб економічним способом зупинити будь-яку агресію Росії, проте, як показує практика цієї війни, санкції, які застосували щодо російської економіки - не працюють, тому що вже на геополітичну арену вийшли інтереси США. 

Америка не допускає розпаду Росії, як і не допускала розвалу Радянського Союзу і тому, мабуть, вони не хочуть категорично, щоб Україна перемогла Росію, а відтак почався розпад РФ, ‒ говорить Костенко.

На жаль, за словами Юрія Костенка, аналітичні системи США як не могли передбачити розпад Радянського Союзу внаслідок Холодної війни, так і сьогодні не можуть чи, радше, не хочуть передбачати розпад Росії, який обов'язково відбудеться, тому що це історичний процес, яким йдуть всі імперії світу, без винятку. Але, тим не менш, США не хочуть розпадом Росії посилювати Китай і тому вони тягнуть час:

Ось такі речі треба розуміти дуже добре українським політикам. Якщо говорити про Китай, то вони зараз успішно формують блок політичних диктатур, напівдиктатур ‒ БРІКС. І це не лише економічна співпраця, а це і військово-політична співпраця, тому що вже ці країни активно постачають те, що потребує Росія у своїй агресії проти України. 

На думку Юрія Костенка, українська влада має зважувати всі ці аспекти для того, щоби дійсно запропонувати реалістичний план завершення війни.

Не варто розраховувати на те, що Курська операція може привести РФ до стану революції

Юрій Костенко упевнений, що ми не можемо наступати на Росію, щоби досягти перемоги, зайшовши, наприклад, до Москви. Враховуючи колосальну територію Росії, говорити про те, що ми можемо дійсно перемогти ворога, зайшовши на їхню землю ‒ нереалістично.

Я думаю, що не варто розраховувати на те, що заходом на Курську область ми можемо привести РФ до стану революції і прискорити її розпад, тому що Росія ‒ дуже централізована країна. За роки правління Путіна їхнє суспільство перетворене на країну-зомбі, де населення ‒ це біомаса, яка виконує вказівки, а не керується хоч якимось власним розумом, ‒ додає Костенко.

Він припускає, що, якщо у листопаді  переможе Трамп і, як він обіцяє, за 24 години зупинить війну в Україні, то російські території можуть бути якраз обмінним фондом: "Ми відходимо з російської території, а Росія залишає принаймні території Херсонської, Запорізької областей і АЕС, що дуже важливо для світової спільноти". 

Якщо перемога кандидата в президенти США задекларує лише традиційні обіцянки підтримувати Україну, то можна передбачати, що рано чи пізно, але Україні доведеться відводити війська, щоб не попасти у так званий котел.

Тож для того, щоби Україна рухалася у цій війні синхронно із реаліями світу, які склалися за багато століть, недостатньо лише писати на папері план перемоги. Тут необхідно, щоб це було зрозуміло і реалістично для тих країн-партнерів, які сьогодні допомагають нам у боротьбі з російською агресією тв збереженням української державності.

Що відомо про план перемоги від Зеленського

Президент України Володимир Зеленський нещодавно у зверненні заявив, що план перемоги уже повністю готовий, у ньому є 5 пунктів, які стосуються військової та економічної підтримки.  За його словами, вже опрацьовані всі пункти, ключові акценти, а також визначені необхідні додатки з деталями до плану. Цей план Україна представить міжнародним партнерам. Зокрема, для цього президент у вересні зустрінеться зі своїм американським колегою Джо Байденом. Також президент України розповідав, що операція Сил оборони в Курській області є частиною плану перемоги України.

Закінчення війни: що говорять українські високопосадовці

Міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що українська влада має план перемоги у війні проти Російської Федерації, однак країні необхідно більше зброї для реалізації цього плану.

На зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія хотіла б завершити війну до кінця 2025 — початку 2026 року своєю перемогою, оскільки з літа 2025 року в неї почнуться серйозні проблеми в економіці та виникне потреба мобілізації, яка може підірвати соціально-політичну ситуацію.

Раніше Прем’єр міністр України Денис Шмигаль говорив, що коли планували бюджет 2024 року спільно з МВФ, одним із прогнозів партнерів було те, що війна триватиме до літа 2024 року. Посадовець додав, що ЗСУ потребує більшого фінансування, оскільки триває мобілізація та заповнення вакансій у війську. Верховна Рада України в середу, 18 вересня, ухвалила в цілому закон про збільшення видатків державного бюджету на 2024 рік на 500 мільярдів гривень на військові потреби. Зеленський 21 вересня підписав закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби.

Що думають партнери України про російську війну

Частина партнерів України обговорює, яким шляхом могла б закінчитися російсько-українська війна. І це викликає в деяких західних столицях побоювання, що українські воїни будуть змушені передчасно припинити вогонь. Відомо, що офіційні особи в країнах Заходу в рамках стратегії на 2025 рік почали більш серйозно розглядати завершення війни між Україною та Росією за допомогою переговорів. Проте західні чиновники дали зрозуміти, що рішення про переговори прийматиме Київ і тиску на президента України Володимира Зеленського у цьому питанні немає.

Нещодавно Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Крим можна було б передати під мандат ООН для підготовки так званого чесного референдуму. Сікорський зазначив, що Крим "символічно важливий" для Росії, але водночас "стратегічно важливий" для України, тому він "не бачить, як сторони можуть домовитись без демілітаризації Криму".

Також Президент Польщі Анджей Дуда виступив у Києві під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України і наголосив, що поляки від перших днів повномасштабної війни Росії підтримують Україну та висловив сподівання, що війна скоро закінчиться перемогою українців. 

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс вважає, що російсько-українська війна не закінчиться ані цього року, ані наступного. За його словами, не варто будувати марних очікувань та дивитися на перспективу. Україні потрібно надавати якомога більше військової підтримки, а втім, на думку Брекельманса, варто «бути реалістами», позаяк ситуація на полі бою дуже складна.

Позиція НАТО щодо війни в Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що можливий діалог з Росією має базуватися "на українській силі" та бути поєднаний "з обороною і стримуванням". Для закінчення війни Росії проти України потрібні будуть переговори з РФ: "Зрозуміло одне - для того, щоб закінчити цю війну, в якийсь момент діалог з Росією має бути відновлений. Але він має базуватися на українській силі”. 

Також він сказав: "Стійка безпека в Європі неможлива без стабільності в Україні. Довготривала безпека України неможлива без членства в НАТО. Двері НАТО відкриті. Україна приєднається".

США та війна в Україні

Президент США Джо Байден заявляє, що Росія програє у війні, яку вона розв'язала проти України, а Україна після закінчення цієї війни залишиться вільною країною: "Не помиляйтеся, Росія програє в цій війні. Минуло понад два роки від початку обраної Путіним війни, і її втрати приголомшують: понад 350 тис. російських військовослужбовців вбито й поранено", - заявив він у Вашингтоні, під час виступу на урочистостях, присвячених 75-річчю НАТО.

Трамп розповідав, що зробить усе необхідне, щоб відновити мир та американську силу і стримування на світовій арені". У штабі називають Трампа "єдиною людиною", яка може закінчити війну РФ проти України, і зазначають, що вона б не почалася, якби він був президентом.

За словами Камали Гарріс, у разу програшу України, Путін "зробить подальші кроки". При цьому заяви Трампа про закінчення війни вона назвала "порожніми словами". Також під час дебатів вона зазначила: "Трамп здасть Україну впродовж 24 годин після того, як виграє вибори. Якби не наша допомога, Путін би вже сидів у Києві. Ми допоможемо Зеленському і його військам, бо в іншому випадку війська Путіна будуть в Польщі".

Нагадаємо, Мирний план Трампа для України є божевіллям – The Hill

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Зеленський запропонував Путіну зустрітись на Донбасі, де йде війна Зеленський запропонував Путіну зустрітись на Донбасі, де йде війна
Президент України записав відеозвернення, яке було присвячене російській агресії. В ньому Володимир Зеленський запропонував президенту країни-агресорки Володимиру Путіну зустрітися "в будь-якій точці Донбасу, де йде війна".
Loading...
Load next