Призов чоловіків до 25 та після 50 років: зупинено чи скасовано?

Призов чоловіків до 25 та після 50 років: зупинено чи скасовано?

У мережі інтернет та низці ЗМІ повідомляється, зокрема, із посиланням на деяких народних депутатів, про директиву Командування сухопутних військ № 116/2/1/21409 від 19.09.2024 року, якою зупинено чи навіть скасовано призов:

  • чоловіків 18-25 років, з тих, хто є військовозобовʼязаним (наприклад, у мирний час були визнані обмежено придатні);
  • чоловіків 50-60 років.

Важливо зʼясувати, чи це справді так, оскільки у протилежному разі такі чоловіки можуть неочікувано для зʼясувати, що насправді призов “чинний” і за відсутності відстрочки та належного стану здоровʼя - їх можуть призвати.

Щодо чоловіків віком 18-25 років. 

За загальним правилом - це призовники, які не підлягають призову під час мобілізації. Однак є ситуації, коли у такому віці чоловіки є військовозобовʼязані, наприклад:

  • пройшли строкову військову службу;
  • закінчили військову кафедру під час навчання у ВНЗ;
  • у минулому пройшли ВЛК і визнані обмежено придатними у мирний час та обмежено придатні у воєнний час.

На практиці у мене було декілька клієнтів віком 23-24 роки, які у далекому 2019 році визнані обмежено придатні за результатом ВЛК, а у 2024 році отримали повістки, прийшли у ТЦК та СП з позицією, що вони “не призовного віку”. У ТЦК та СП їм згадали про це рішення ВЛК і призвали їх. Вони не мали підстави для відстрочки та скарг на здоровʼя - тому все законно.

Через це важливо знати, чи чоловік 18-25 років точно перебуває у статусі призовника, чи все ж військовозобовʼязаного, який, попри вік, підлягає призову під час мобілізації.

Якщо сумніваєтесь щодо того, у якому статусі перебуваєте, рекомендую скористатися відомостями з Резерв+ або звернутись зі заявою до ТЦК та СП, де перебуваєте на обліку, та запитати цю інформацію. Інший варіант - звернутись до адвоката, щоб подати адвокатський запит. 

Яка ж ситуація наразі?

В Україні проводиться загальна мобілізація, ключовий порядок проведення якої визначено, зокрема, Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про військовий обовʼязок і військову службу”. Допоки у закон не буде внесено змін - передчасно говорити про зупинення чи скасування призову військовозобовʼязаних до 25 років.

У Верховній Раді України є на розгляді законопроєкт № 11379-д від 06.08.2024 року, який вносить відповідні зміни (лише щодо визнаних обмежено придатних у мирний час), але він поки прийнятий тільки у першому читанні й для набуття статусу закону ще потрібно:

  • винести на голосування народних депутатів;
  • проголосувати більшістю у другому читанні;
  • підписати голові Верховної Ради України;
  • підписати Президентові України;
  • опублікувати.

Натомість наразі цей законопроєкт не прийнято, директива Командування сухопутних військ № 116/2/1/21409 від 19.09.2024 року не оприлюднена, що не дає можливості використовувати такі документи, як аргумент у ТЦК та СП, чому військовозобовʼязаних чоловіків 18-25 років не можуть призвати.

Щодо чоловіків віком 50 - 60 років.

Дещо подібна ситуація із чоловіками 50 - 60 років. Знову ж таки - ключовим є закони, які вже зазначено вище. Допоки у закон не буде внесено змін - передчасно говорити про зупинення чи скасування призову військовозобовʼязаних віком 50 - 60 років.

На сайті Президента України була петиція з такою ініціативою, яка набрала понад 25 тисяч голосів, наразі перебуває на розгляді.

Водночас не повідомляється, що у Верховній Раді України перебуває такого роду законопроєкт. Проте навіть якщо справді органи влади вирішили прийняти директиву, а не змінювати закон, то важливо, що така не може йому суперечити.

Отже, наразі залишається слідкувати за новинами з офіційних джерел, щоб не робити поспішні висновки, а потім не очікувати, що ТЦК та СП вважає, що наявні підстави для призову.

Читайте також
Мобілізація в Україні: кого призивають і чи планується нова «хвиля»?  (відео) Мобілізація в Україні: кого призивають і чи планується нова «хвиля»? (відео)
Посилення мобілізації після Нового року не передбачається. Загалом ж кількість мобілізованих залежить від ситуації на фронті, наразі ж усі показники – планові.
Loading...
Load next