Бронювання через "Дію": нові обмеження від Кабміну та можливі зміни

Бронювання через "Дію": нові обмеження від Кабміну та можливі зміни

Однією із підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації є бронювання працівника на підприємстві, яке визнано критично важливим для економіки та безпеки держави. 

Проте з 2 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України запровадив додаткові вимоги до осіб, яких підприємства можуть забронювати через електронну систему "Дія". Водночас окремим категоріям військовозобов'язаних може бути відмовлено у бронюванні.

Так, відмову отримають ті військовозобов'язані, які:

  • не перебувають на військовому обліку;
  • не мають військово-облікового документа (із зазначеною військово-обліковою спеціальністю);
  • не уточнили свої облікові дані до 16 липня 2024 року;
  • перебувають у розшуку.

Варто звернути увагу, що ці обмеження стосуються лише процедури бронювання через застосунок "Дія". Наразі під час паперової подачі документів подібні вимоги не передбачені.

Що може змінитися? Під час засідання Кабінету Міністрів 8 жовтня 2024 року було обговорено питання бронювання працівників. Зокрема, у мережі з'явилася інформація про необхідність:

  • до 15 листопада 2024 року провести аудит рішень про визнання підприємств критично важливими;
  • зупинити до 15 листопада 2024 року повноваження органів, що визначають підприємства критично важливими;
  • анулювати відстрочки від призову у разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання.

Наразі ці заходи були визнані "необхідними", але не прийнятими. Поки відповідної постанови Кабміну немає, ця інформація є радше прогнозом щодо можливих майбутніх змін, а не свідченням того, що такі рішення вже набули чинності.

Отже, варто очікувати подальших оновлень щодо процедури бронювання працівників не лише через систему "Дія", а також перевірок вже наявних бронювань.

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський обурився бронюванням 1,5 мільйона осіб, уряд до 15 листопада 2024 року призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Уряд анонсував продовження карантину в Україні до 31 серпня Уряд анонсував продовження карантину в Україні до 31 серпня
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 серпня. Попри те, що ситуація з COVID-19 в країні покращилась, на думку урядовця українцям треба бути готовими до всього.
Loading...
Load next