Львівський регіон запропонував внести зміни до бюджетного законодавства

Львівський регіон запропонував внести зміни до бюджетного законодавства
Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної державної адміністрації.Окрім цього, Львівщина запропонувала додати зміни до статей 98-99 Бюджетного кодексу України в частині врахування показникі

Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної державної адміністрації.

Окрім цього, Львівщина запропонувала додати зміни до статей 98-99 Бюджетного кодексу України в частині врахування показників міста Києва у вирівнюванні фінансової спроможності місцевого фінансування.

За чинною методикою обрахунок дотацій місцевим бюджетам здійснюється з використанням індексу податкоспроможності територій без урахування показників бюджету столиці.

Цим порушується принцип неупередженості та справедливості бюджетної системи держави. Додамо, що він визначений Бюджетним кодексом України.

"Зважаючи на те, що податкоспроможність столиці суттєво перевищує податкоспроможність інших територій, це неврахування зменшує середньоукраїнський показник і місцеві бюджети отримують значно менші обсяги дотацій. Внаслідок цього лише у 2020 році місцеві бюджети країни недоотримали близько 8 млрд грн, з яких місцеві бюджети Львівщини – більше ніж 600 млн грн. Відповідне звернення скеровано до народних депутатів України від Львівщини, обласних державних адміністрацій, Асоціацій органів місцевого самоврядування, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України. Очікуємо, що наші пропозиції будуть підтримані", - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Також обсяг фінансового ресурсу для горизонтального вирівнювання в Україні невеликий. Він становить тільки 0,023% ВВП (1,4% усіх доходів місцевих бюджетів).

Наприклад, в таких країнах-сусідах, як Польщі показник вирівнювання становить 0,86% ВВП (5,5% місцевих доходів), Словенії – 0,8%ВВП (16% місцевих доходів), Швеції – 1,7% ВВП (13% місцевих доходів). 

Нагадаємо, що нардепи підтримали закон про зниження «зеленого» тарифу. Перехід на альтернативні джерела енергії зараз популярний. 

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next