Нардепи підтримали закон про зниження «зеленого» тарифу

Нардепи підтримали закон про зниження «зеленого» тарифу
Перехід на альтернативні джерела енергії зараз популярний. Люди встановлюють на своїх приватних ділянках сонячні панелі чи вітряки та взагалі забувають про плату за електроенергію.

Перехід на альтернативні джерела енергії зараз популярний. Люди встановлюють на своїх приватних ділянках сонячні панелі чи вітряки та взагалі забувають про плату за електроенергію. На цьому будинку встановлені панелі потужністю 17 кіловат. І загалом цього вистачає, щоб забезпечити будинок світлом. Окрім того, з квітня щомісяця по «зеленому» тарифу пану Михайлу надходить ще в середньому по 8 тисяч гривень за надлишок виробленої енергії. Однак, у господарстві його сім’я подекуди все ще використовує газові прилади.


«На електрику знову ж таки там треба документи готувати, але до того руки не доходять. В майбутньому однозначно, що повністю перейду на електричну альтернативу. На електричне опалення, але я ще до того всього ще твердопаливний котел поставив. Так що в мене тут ніби в ногу з економічним прогресом», - розповідає Михайло Лозан, мешканець Брюховичів.

І найголовніше те, що встановити собі сонячну електростанцію досить просто та й  отримувати кошти по зеленому тарифу не складно.


«Бажання, гроші,ділянка, будинок – все. Після того, якщо це робимо ми, то наші спеціалісти виїжджають на проект, його оглядають. Потім ми робимо розрахунок, проектну документацію, встановлюємо обладнання, влаштовуємо моніторинг і здаємо в експлуатацію», - зазначає Віталій Герасін, інженер компанії зі встановлення сонячних панелей.

Проте перехід комерційних підприємств на відновлювальні джерела енергії процес доволі складний.
Усе через проведення відповідного аукціону на технічне забезпечення. До того ж, нещодавно Верховна Рада підтримала закон про зниження «зеленого» тарифу.


«І він передбачає, що по сонячних електростанціях, які введені в експлуатацію до 2020-го року тариф буде зменшений в залежності від потужностей на 15-20%», - додає Богдан Кейван, директор департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської облдержадміністрації.

Але зниження цього тарифу стосується лише комерційних підприємств, а не приватників. Проте розв'язання цих цінових питань дуже зобразилося на ринку сонячної енергії.

«Дуже сильно ринок падає через те, ринок просідає. Зменшення кількості встановлення станцій. Воно відбувається вже починаючи з того року і от воно все тягнеться. І карантин наклався. У карантин взагалі ринок просів», - каже Віталій Герасін, інженер компанії з встановлення сонячних панелей.

Але підписання закону про зниження «зеленого» тарифу, схоже, знову може затягнутися. Хоча більшість нардепів й проголосували за прийняття цього закону, проте одна депутатка все ж зареєструвала проєкт постанови про скасування цього рішення. І допоки його не розглянуть, закон не зможе підписати спікер парламенту і передати його президенту.

Автор: Давид Берішвілі

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
"Я в житті не приймав ніяких наркотиків", - нардеп Юрченко прокоментував скандальне ДТП у Львові (відео) "Я в житті не приймав ніяких наркотиків", - нардеп Юрченко прокоментував скандальне ДТП у Львові (відео)
Народний депутат і колишній член фракції "Слуга народу" Олександр Юрченко прокоментував ДТП, яке трапилось 8 липня у Львові.
"Явка з повинною" - МЗС про визнання РФ присутності російських військ на Донбасі "Явка з повинною" - МЗС про визнання РФ присутності російських військ на Донбасі
Російська Федерація власноруч створила юридичний прецедент, який чітко зафіксував її статус як сторону міжнародного збройного конфлікту
Loading...
Load next