У Либохорі на Турківщині запрацювала сімейна амбулаторія первинної допомоги

У Либохорі на Турківщині запрацювала сімейна амбулаторія первинної допомоги
Медзаклад на Львівщині будували близько 2 років. Загалом на зведення та облаштування цього приміщення витратили понад 10 мільйонів гривень.

Медзаклад на Львівщині будували близько 2 років. Загалом на зведення та облаштування цього приміщення витратили понад 10 мільйонів гривень. Відтепер за меддопомогою місцевим жителям непотрібно їхати до сусіднього міста. 

"Це прості елементарні послуги: загальний аналіз крові, сечі, цукор крові, холестерин можна буде визначити, зробити електрокардіограму. Ну і консультація сімейним лікарем. Сподіваємося, що тут будуть ще надаватися послуги з телемедицини", - зазначає головний лікар Турківського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Яцкуляк.

Там вже є працюючі автівки для виїзду сімейного лікаря за місцем проживання пацієнта, які обладнанні усіма необхідними засобами для надання першої допомоги. Однак, як зазначив кандидат у депутати від партії «Сила і Честь» Ігор Комарницький, що окрім амбулаторії  місцеві мешканці  потребують додаткових медичних послуг.

"Тут, крім кабінету сімейного лікаря, необхідно зробити кабінет стоматолога. Оскільки до районного центра не близько. І обов’язково потрібна аптека, бо в окрузі 40 км її немає", - зауважив кандидат у депутати Львівської облради від партії «Сила і Честь» Ігор Комарницький.

І якщо питання з медичним забезпечення у Либохорі майже вирішено, то залишається ще освітня галузь. Зокрема ось цю школу не можуть збудувати вже понад 30 років, розповідають місцеві. Будівлю то починали зводити, то знову зносили. Але 4 роки тому розробили новий проєкт, за яким вже спорудили 3 поверхи освітньої установи. По закінченню вона зможе вмістити майже 500 учнів.

"Вона будується вже 4 роки. Зробленого дуже мало, тому що немає грошей. Не знаю чому держава залишила таке село бідним. В нас дітей дуже багато. Для порівняння, минулого року 39 дітей пішли в перший клас", - каже голова Либохорської сільради Василь Комарницький.

Школа унікальна ще й тим, що в одній тут буде ще й дитячий садок. Однак, якщо до зими будівлю не законсервують, то усі роботи будуть марними через негоду. Однак у львівській облдержадміністрації переконують, що будівництво виконують за планом.   

"Плануємо цього року добудувати 3 поверх і накрити панельними перекриттями. І, думаю, наступний рік можна почати з покрівлі даху. Ну а далі, я думаю, там ще роботи мінімум на 2 роки", - додав Юрій Бучко, заступник голови Львівської облдержадміністрації.

Якщо брати Турківський район загалом, то він зараз активно розвивається, розповідає голова районної ради. Зокрема передбачено й будівництво нових доріг та залучення додаткових коштів на розвиток Турківщини.

"До багатьох об’єктів долучився Ігор Комарницький. Це виготовлення проєктно-кошторисної документації по дорозі Бореня-Мохнате; Бореня – Бобрка; до кордону, де зараз приступили до капітального ремонту", - заявив голова Турківської райради Володимир Лозюк.

Окрім доріг посадовець допоміг й привести до ладу ліцей народних промислів та ремесел у селі Бориня. Директорка розповідає, що їй вдалося за 3 роки свого керування замінити у навчальному закладі вікна, закупити обладнання у майстерні з виготовлення дерев’яних виробів. Та досягти того, що з виготовленої продукції вони можуть отримувати на ліцей додаткові кошти з обласного управління освіти.

Ігор Комарницький також додав, що зараз розробляється проєктно-кошторисна документація на будівництво доріг Вернхнє Висоцьке – Либохора й Нижнє Висоцьке- Багнувате.

"Розробка інвестиційних проєктів і їх презентація на різних круглих столах відбувається не тільки в межах області, а й України. З метою збільшення надходжень до районного бюджету. Роботи дуже багато, щоб нам дав Богу силу їх вирішити, а бажання є", - додав він.

Щоб обрати гідного кандидата, який представлятиме ваші інтереси на політичній арені залишилося не так багато часу. Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next