Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум

Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум
Згідно з підписаним документом, народ має право самостійно та без участі політиків вирішувати державні питання.

Сьогодні, 8 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум. Тепер президент зможе призначати референдум на прохання щонайменше трьох мільйонів українців. Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради.

Зокрема, на всеукраїнський референдум може виноситися тільки одне питання. І він не може проводитися одночасно з виборами. Проте, результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі є обов’язковими для розгляду й ухвалення рішення у порядку, визначеному Конституцією та законами України.

Згідно з законом, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання:

  • внесення змін до Конституції, зокрема щодо виборів і референдуму;
  • питання втрати чинності законів чи їхніх положень;
  • питання загальнодержавного значення;
  • питання зміни території України.

Однак не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

  • які суперечать положенням Конституції України, загальновизначеним принципам і нормам міжнародного права;
  • щодо скасування або обмеження конституційних прав і свобод людини;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози нацбезпеці.

Зазначимо, що право голосу на всеукраїнському референдумі мають усі громадяни України, які не визнані недієздатними і яким на день голосування виповнилося 18 років.

Читайте також
Санкції РНБО: 27 кримінальним авторитетам скасували документи на проживання в Україні Санкції РНБО: 27 кримінальним авторитетам скасували документи на проживання в Україні
27 кримінальним авторитетам, проти яких Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) ввела санкції, скасували дозвільні документи на проживання в Україні.
Зеленський підписав закон, який є необхідним для завершення земельної реформи в Україні Зеленський підписав закон, який є необхідним для завершення земельної реформи в Україні
Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2194 про дерегуляцію управління у сфері земельних відносин, який дозволяє передавати землі за межами населених пунктів у комунальну власність.
Зеленський підписав закон про призов резервістів у особливий період Зеленський підписав закон про призов резервістів у особливий період
Президент України підписав закон про призов на військову службу резервістів в особливий період без оголошення мобілізації. Цей документ з ініціативи глави держави Верховна Рада ухвалила 30 березня.
Loading...
Load next