“Ми не клуб для обраних”: президент Польщі Дуда підтримав вступ України до ЄС

“Ми не клуб для обраних”: президент Польщі Дуда підтримав вступ України до ЄС
Дуда підкреслив що сьогодні "залізна завіса" зроблена не з заліза, а з митних бар'єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства.

Президент Польщі Анджей Дуда виступив за вступ України до Європейського Союзу, заявивши, що ЄС має продемонструвати, що він – не клуб для обраних. Окрім цього він заявив, що  Україна, Молдова та інші держави, які модернізуються і прагнуть стати членом ЄС, повинні отримати таку можливість. Про це він повідомив під час неофіційної зустрічі представників парламентських та змішаних республік ЄС "Аррайолос".

На його думку, Євросоюз не викликає довіри, якщо не надає можливість вступу тим партнерам, які роблять зусилля з модернізації і хочуть приєднатися до ЄС: "Нещодавно я був у Молдові з нагоди 30-річчя незалежності. Я бачив молодих людей, які з ентузіазмом ставляться до зміни своєї країни. Всі ми бачили Україну у 2014 році, де молоді патріоти і демократи гинули на барикадах за те, щоб їхня країна мала шанс одного разу увійти в європейське співтовариство. Отже, якщо ми хочемо, щоб Союз був справді Європейським Союзом, ми повинні продовжувати політику розширення".

Тому я говорю про розширення. Ми Європа, континент, а не клуб для обраних. Ми повинні бути відкриті для інших європейських країн, для тих, які вже проводять реформи для вступу до ЄС, - заявив Анджей Дуда.

Він наголосив, що ЄС повинен бути відкритим для інших європейських країн, які вже проводять євроінтеграційні реформи.

На жаль, через понад 30 років після падіння “залізної завіси” європейська територія все ще розділена. Нині завіси зроблені не з заліза, а з митних бар’єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства. І я кажу це відкрито: в безпосередній близькості від нас є європейські країни, які повинні бути частиною нашої спільноти, - додав президент Польщі.

Анджей Дуда також наголосив, що  в Польщі є консенсус з приводу вступу України до ЄС, і навіть через 10-15 років інший польський президент "буде говорити те ж саме, поки це питання не просунеться вперед".

Читайте також
Зеленський підписав декларацію із президентом Польщі щодо наближення України до вступу в ЄС Зеленський підписав декларацію із президентом Польщі щодо наближення України до вступу в ЄС
Учора, під час робочого візиту до Польщі президент України Володимир Зеленський і польський президент Анджей Дуда підписали спільну двосторонню Декларацію про європейську перспективу України, яка є важливим кроком для вступу України до складу ЄС.
Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО
Україна розраховує на підтвердження в заяві саміту НАТО, який відбудеться 14 червня, щодо обіцянки стосовно майбутнього членства України в Північноатлантичному Альянсі, що прокладе нашій країні шлях до отримання ПДЧ в НАТО.
Loading...
Load next