На виборах лідирували б 4 партії - КМІС оприлюднив результати дослідження (інфографіка)

На виборах лідирували б 4 партії - КМІС оприлюднив результати дослідження (інфографіка)
Стали відомі результати соціологічного опитування про суспільно-політичні погляди українців, які провели у КМІС 20-25 жовтня, методом “face-to-face” інтерв’ю.

Протягом 20-25 жовтня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого (“face-to-face”) інтерв’ю було опитано 2028 респондентів, що мешкають у 103 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим). Про це повідомляє "ПравдаТУТ News".

Виклад основних результатів дослідження.

Якби вибори відбувалися в кінці жовтня, до Верховної Ради пройшли б (подолали б 5% прохідний бар’єр) чотири партії:

  1. «Слуга народу» (11,2% серед усіх респондентів і 18,3% серед тих, хто визначився з вибором);
  2. «ОПЗЖ» (відповідно, 10,4% і 17%);
  3. «Батьківщина» (9,4% і 15,4%);
  4.  «ЄС» (9,2% і 15,1%). 

У дослідженні КМІСу йдеться про те, що формально, різниця в підтримці цих політичних сил – у межах статистичної похибки, а тому вони «ділять» перше місце з приблизно однаковою підтримкою.

Далі йде партія «Сила і честь» (3,4% і 5,6%). Формально набирають менше прохідного бар'єра, але близькі до проходження партія Д. Разумкова (2,8% і 4,5%) та Радикальна партія (2,8% і 4,5%). Підтримка «Української стратегії Гройсмана» становить, відповідно, 2,2% і 3,6%

Фото: Скриншот з сайту КМІС

71,1% українців вважають, що справи в країні рухаються в неправильному напрямку. Про правильний напрямок говорять 15% (у липні було 68,7% і 16,1%):

Фото: Скриншот з сайту КМІС

Рівень схвалення діяльності Президента Володимира Зеленського практично не змінився у порівнянні з липнем, і наразі також переважають критичні оцінки: 56,9% респондентів не схвалюють діяльність Президента Зеленського, схвалюють – 28,2%.

Фото: Скриншот з сайту КМІС

35,4% респондентів стверджують, що В. Зеленський виправдав їхні надії повністю або частково, хоча з них про повне виправдання надій говорять 4%. Половина респондентів (47,7%) відповіли, що він не виправдав надій. Ще 14,2% стверджують, що вони ніколи та не мали надій щодо Зеленського.

Фото: Скриншот з сайту КМІС

Ставлення до усунення від влади партії «Слуга народу» шляхом масових протестів

35% респондентів погоджуються з твердженням «партію «Слуга народу» потрібно усунути від влади шляхом масових протестів». Не погоджуються з цим – 50,6%.

За словами соціолога Антона Грушевського, за останній період надалі є ситуація з електоральним домінуванням чотирьох політичних сил: «Слуги народу», «ОПЗЖ», «Батьківщини» і «ЄС». Він додає, що при цьому партії йдуть «щільно», і відрив між ними досить незначний, переважно в межах статистичної похибки. 

Фактично, є чотири політичні гравці з досить близькою підтримкою, чий порядок за результатами опитування може варіюватися залежно від методичних факторів (наприклад, метод опитування) та поточних контекстних умов (наприклад, щойно оприлюднене резонансне розслідування, яке може спочатку мати вплив, але потім ситуація може повернутися до попереднього стану), - пояснює соціолог.

Грушевський наголошує на важливості для аналізу врахування статистичної похибки. 

Рейтинги всіх топпартій за результатами поточного опитування фактично не відрізняються від рейтингів партій станом на липень 2021 року, а ті коливання, які можна бачити – залишаються у межах статистичної похибки.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
ЄС лідирує в парламентському рейтингу, Зеленський - в президентському: опитування (фото) ЄС лідирує в парламентському рейтингу, Зеленський - в президентському: опитування (фото)
Відповідне опитування провів Київський міжнародний інститут соціології.
Відома людина-неполітик або чинний президент: медіаексперт припустив, хто стане наступним лідером держави Відома людина-неполітик або чинний президент: медіаексперт припустив, хто стане наступним лідером держави
Він підкреслив, що наразі в медіа стало дуже багато Дмитра Гордона.
У Лівії стався держпереворот: причини та подробиці У Лівії стався держпереворот: причини та подробиці
У столиці Лівії Триполі озброєні люди захопили палац президента, а також штаб-квартиру уряду та будівлю Міністерства оборони.
Loading...
Load next