У Раді пропонують дозволити підліткам від 16 років ставати мерами та вступати до політичних партій

У Раді пропонують дозволити підліткам від 16 років ставати мерами та вступати до політичних партій
Законопроект спрямований на вдосконалення реалізації громадянських та політичних прав громадян, які досягли віку 16 років.

Депутати "Слуги Народу", "Довірі" та "Голосу" зареєстрували законопроект, згідно з яким пропонується дозволити людям від 16 років ставати депутатами міської, обласної, сільської та селищної рад, мером міста, села або ПМТ а також вступати до складу політичних партій та створювати громадські організації. 

Це право на звернення громадян, право на повноцінну участь в об’єднаннях громадян, політичних партіях, а також право на безпосередню участь у процесах місцевого самоврядування — зокрема, в таких як місцеві ініціативи, громадські слухання, електронні петиції, громадський бюджет тощо, - йдеться у пояснювальній записці.

Автори запевняють, що зниження вікового цензу для участі в громадських та політичних процесах є стійким європейським трендом і наводять приклади з Німеччини, Франції та Великобританії. 

Законопроект враховує рекомендції резолюції Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, а аргументи, викладені в резолюції, повною мірою актуальні для України:

  • вибори визнаються, як стартова точка для участі громадян у політичному житті країни, це дозволяє підсилити політичну інтеграцію підлітків в суспільство;
  • демографічні зміни, доступність освіти, ширший доступ до інформації, а також більша обізнаність у політиці поліпшили процеси прийняття рішень серед молоді і спроможність підлітків робити усвідомлений вибір;
  •  зниження вікового цензу до 16 років в довгостроковій перспективі буде справляти позитивний вплив на явку на виборах — залученість молоді до виборчих процесів може пожвавити інтерес до ширшої громадянської соціальної та політичної участі підлітків;
  • на місцевому рівні рішення стосуються конкретних питань, які близькі та зрозумілі громадянам. Саме тому місцеві вибори є гарним тестом і першим кроком для громадянської участі до зниження вікового цензу до 16 років, це підтверджується практикою низки країн-членів Ради Європи;
  • Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи підтримує зниження виборчого цензу для участі у місцевих виборах до 16 років і рекомендує державам-членам Ради Європи розглянути можливість зниження цензу на законодавчому рівні.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Рада провалила відстрочку щодо касових апаратів для ФОПів Рада провалила відстрочку щодо касових апаратів для ФОПів
Українські нардепи провалили відстрочку обов'язкового введення касових апаратів для ФОПів до 2023 року. Відповідне голосування відбулося 17 грудня.
"Я не маю де спокійно відпочити!" - Зеленський "Я не маю де спокійно відпочити!" - Зеленський
Запитання від представника «Схеми: корупція в деталях» викликали гнівну реакцію голови держави.
Loading...
Load next