Про що говорили Путін і Байден: неприпустимість ядерної війни, санкції та переговори

Про що говорили Путін і Байден: неприпустимість ядерної війни, санкції та переговори
Білий дім оприлюднив короткі підсумки майже годинної розмови лідерів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна. Кремль деталі розмови на своєму сайті не опублікував — натомість із заявами виступив помічник Путіна Юрій Ушаков.

Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін провели переговори у телефонному режимі. Розмова почалася 30 грудня о 15:35 за Вашингтоном (о 22:35 за Києвом). Перемовини тривали близько 50 хвилин. Повідомляє AFP.

Версія перемовин від Білого дому

Джо Байден закликав Росію знизити напруженість навколо України і відвести війська. Він «чітко дав зрозуміти», що Сполучені Штати і їхні союзники дадуть рішучу відповідь, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну. 

Президент Байден також висловив підтримку дипломатії, яка розпочнеться на початку наступного року з двостороннього діалогу зі стратегічної стабільності, в НАТО через Раду НАТО-Росія та в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, — йдеться у повідомленні Білого дому.

Подальші переговори триватимуть.

Версія перемовин у Кремлі 

Дуже важливо, що президент Байден наголошував кілька разів у ході розмови, що ядерну війну не можна розпочинати, також її не можна і виграти. Американці з цього виходять, розуміючи, що у США та Росії накопичені найбільші ядерні потенціали у світі, — сказав Ушаков, помічник Путіна.

Короткий переказ дала російська держагенція "РИА Новости".

  • Байден заявив, що США не мають наміру розміщувати в Україні наступальне озброєння;
  • Путін сказав Байдену, що Росія поводиться так, як поводилися б Штати в питаннях своєї безпеки;
  • Байден попередив про санкції, Путін натомість сказав, що після такого кроку може бути повний розрив відносин між країнами;
  • лідери домовилися продовжити діалог після Нового року.

 Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Байден поговорив з європейськими лідерами перед відеоконференцією Путіним Байден поговорив з європейськими лідерами перед відеоконференцією Путіним
Президент США поговорив із лідерами Німеччини, Італії, Франції і Британії .
Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора
США планують ввести санкції проти РФ у разі прямої агресії проти України з її боку.
Зеленський прокоментував розмову Байдена з Путіним Зеленський прокоментував розмову Байдена з Путіним
Президент України прокоментував розмову очільників США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна.
Loading...
Load next