Зеленський підписав закон про "локалізацію": вже не суперечить асоціації з ЄС

Зеленський підписав закон про "локалізацію": вже не суперечить асоціації з ЄС
У грудні парламент ухвалив зміни до закону про державні закупівлі в оновленій редакції, яка прибрала ті зміни правил закупівлі, що суперечили Угоді про асоціацію з ЄС.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про локалізацію в машинобудуванні, який регулює наявність продукції українського виробництва під час держзакупівель. Пише "Європейська правда".

На сайті парламенту вказано, що 12 січня законопроєкт №3739 повернули з підписом президента. Закон набуде чинності через пів року після його публікації, тобто приблизно у середині 2022 року.

Після набуття чинності цим законом Україна встановить на найближчі 10 років особливий режим закупівлі продукції машинобудування державними структурами на відкритих тендерах: постачальник має забезпечити локалізацію виробництва цієї продукції на рівні від 10% у 2022 до 40% у 2028 році.

Ключова зміна стосувалася того, що дія цього закону не поширюється на товари, вироблені в країнах, з якими Україна уклала договори про доступ до держзакупівель – тобто у державах Євросоюзу (Угода про асоціацію), США та низці інших країн (угода СОТ про державні закупівлі) тощо – у разі, якщо з ними діють правила або принципи, "передбачені іншими міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною радою".

Раніше наміри Верховної ради ухвалити закон про "локалізацію" державних закупівель викликали критику як української експертної спільноти, так і західних партнерів через те, що закон суперечив Угоді про асоціацію з ЄС та іншим міжнародним зобов’язанням. До обурень Євросоюзу згодом підключилися і США, письмово нагадавши Києву про необхідність дотримуватися зобов’язань.

Проти ініціативи депутатів виступив також уряд, що зрештою допомогло домовитися про компроміс, який і був утілений на голосуванні 16 грудня.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
"Адекватних пояснень не почув": Зеленський відреагував на затримку обрання керівника САП "Адекватних пояснень не почув": Зеленський відреагував на затримку обрання керівника САП
У своєму Twitter глава держави повідомив, що "не почув адекватних пояснень" щодо затримки конкурсу і закликав конкурсну комісію "виконати свій обов’язок".
Порошенко звинуватив Офіс Президента у сутичках біля його будинку (відео) Порошенко звинуватив Офіс Президента у сутичках біля його будинку (відео)
Порошенко відреагував на акцію провокаторів біля його будинку у Козині. Він наголосив, що проплачені акції не зможуть змінити стратегію його політичної сили та не залякають ні його, ні його прибічників.
Боєприпаси, медичне майно та високоточне озброєння: Денис Шмигаль розповів про допомогу від США (фото) Боєприпаси, медичне майно та високоточне озброєння: Денис Шмигаль розповів про допомогу від США (фото)
Військова допомога від США, підтримка ЄС у цифровізації громад, ухвалення Стратегії екологічної безпеки, субвенція громадам на розвиток ЦНАПів, презентація Єдиної інформсистеми соцсфери - нові зміни для громадян України, які утверджені за 18-24 жовтня.
Loading...
Load next