Проти виступили лише 5 країн: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка вимагає припинення війни рф проти України

Проти виступили лише 5 країн: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка вимагає припинення війни рф проти України

Генасамблея ООН проголосувала за резолюцію з вимогою до рф припинити війну проти України.

Про це повідомляє пресслужба Генасамблеї.

За проєкт резолюції, що засуджує порушення росією міжнародного гуманітарного права та прав людини в Україні проголосували 140 країн. Ще 38 утрималися та лише 5 проголосували проти: рф, Північна Корея, білорусь, Еритрея та Сирія.

У документі Генасамблея вимагає від рф негайно припинити застосування проти України сили, вивести всі свої війська з території України (зокрема й із Криму та Донбасу) і скасувати рішення щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей.

Окрім того, Генасамблея закликає дозволити безперешкодний доступ до гуманітарної допомоги тим, хто її потребує, засуджує порушення міжнародного гуманітарного права окупантами та закликає білорусь утриматися від участі у війні.

На початку березня Генасамблея ООН вже ухвалювала схожу резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення рф в Україну. Тоді проти неї проголосували ті ж п'ять країн, а голоси «за» віддала 141 держава. Утім, ця резолюція має рекомендаційний характер та радше показує спільну позицію держав.

Своєю чергою у четвер Білий дім поширив заяву президента США Джо Байдена у зв'язку з екстреним самітом НАТО у Брюсселі.

Cьогодні, через місяць з того часу, коли росія почала нічим не спровоковане і нічим не виправдане вторгнення в Україну, лідери НАТО зустрілись щоб підтвердити свою рішучу підтримку українського народу і нашу рішучість притягнути росію до відповідальності за (розв'язану) нею жорстоку війну і підтвердити нашу відданість зміцненню НАТО, - зазначається у заяві.

Президент Байден, зокрема підкреслив: «Ми мали честь вислухати безпосередньо президента Зеленського, і ми, як і раніше, підтримуватимемо його самого та його уряд, надаючи (Україні) значну допомогу, яка тільки зростатиме, для боротьби з російською агресією та захистом права України на самооборону».

Як зазначається у заяві, за останні кілька тижнів США оголосили про новий пакет допомоги Україні у сфері оборони на суму 1 мільярд доларів, що включає постачання Україні зенітних систем, протитанкової зброї, безпілотників та мільйонів патронів.

Білий Дім вітає кроки союзників по НАТО щодо підтримки України в оборонній сфері.

Ми разом збираємося визначити, які додаткові озброєння, включно із системами ППО, слід направити Україні, – йдеться у заяві.

Президент Байден наголошує, що лідери країн НАТО «обговорили роботу щодо зміцнення колективної оборони НАТО, особливо на східному фланзі».

Північноатлантичний альянс сильний і згуртований як ніколи. Відразу після вторгнення Росії в Україну ми задіяли оборонні плани НАТО та Сили швидкого реагування НАТО. Сполучені Штати перекинули до Європи тисячі військовослужбовців та додаткову військову техніку. Ми також вітаємо ті додаткові сили, які перекинули наші союзники, – заявив президент США.

У заяві повідомляється, що лідери НАТО «заявляють про створення 4 нових груп військ НАТО – у Словаччині, Румунії, Болгарії та Угорщині. Як відзначається, це є сигналом, що країни НАТО мають намір спільно захищати територію Альянсу.

До наступного саміту НАТО, запланованого на червень, планується розробити виділення додаткових військ та засобів для посилення оборони Альянсу.

У заяві також наголошується, що країни НАТО «мають прийняти нову, оновлену стратегічну концепцію оборони, щоб гарантувати готовність… відповісти на будь-який новий виклик на тлі дедалі більших загроз у сфері безпеки».

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
"Припинити агресію проти України": США закликали Росію забратися з Донбасу "Припинити агресію проти України": США закликали Росію забратися з Донбасу
Росія повинна повністю виконати свої мінські зобов’язання - вивести свою зброю та очолювані неї сили, підтримати розформування збройних угрупувань, що діють на Сході України, та повернути Україні контроль над міжнародно визнаним кордоном України.
У Вашингтоні відбулась зустріч президентів Зеленського та Байдена (відео) У Вашингтоні відбулась зустріч президентів Зеленського та Байдена (відео)
Під час зустрічі 1 вересня президенти обговорили співпрацю в оборонній сфері, "Північний потік-2" та війну на Донбасі.
Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора Готується комплекс ініціатив проти Росії: Байден заявив про підтримку України в разі вторгнення держави-агресора
США планують ввести санкції проти РФ у разі прямої агресії проти України з її боку.
Loading...
Load next