Гельсінська комісія США рекомендує замінити росію в Раді безпеки ООН на Україну

Гельсінська комісія США рекомендує замінити росію в Раді безпеки ООН на Україну

Незалежна американська урядова організація з прав людини та безпеки закликає адміністрацію президента Джо Байдена здійснити негайні кроки для виключення росії з числа постійних членів Ради Безпеки ООН після того, як цього тижня рф завдала ракетних ударів по цивільних районах Києва та інших великих міст України. Пише Foreign Policy.

Так, у листі на ім'я держсекретаря США Ентоні Блінкена, який є у розпорядженні Foreign Policy, Комісія з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) закликала США ініціювати протест проти статусу росії як постійного члена Ради Безпеки на підставі порушення суверенітету України, яке, за словами президента США Джо Байдена, суперечить Статуту ООН.

Ми закликаємо вас ініціювати процес заміни росії в Раді Безпеки ООН як п'ятий постійний член, - співголова і член комісії Стів Коен і Джо Вілсон відповідно написали Блінкену в середу.

Згідно з планом, Україна видасть повноваження представнику претендувати на місце, що дозволить Сполученим Штатам чи іншій країні опротестувати статус росії як члена Ради Безпеки. Він випливає з угоди 1991 про збереження за москвою постійного місця в Раді Безпеки після розпаду Радянського Союзу. Це може призвести до голосування за можливість росії залишатися в Раді Безпеки.

росія не є відповідальним міжнародним гравцем і не заслуговує на місце в Раді Безпеки ООН. Більше того, вона не має права на це місце. Швидше, воно було надано росії в результаті угоди після розпаду Радянського Союзу. Україна може і повинна бути визнана, щоб зайняти місце СРСР, а не росії, - наполягають конгресмени.

Дискусія про те, наскільки легко росія може бути виключена з Ради Безпеки. Україна, наприклад, може посісти старе місце росії, пригріте Радянським Союзом. Члени Ради Безпеки можуть провести голосування щодо членства росії більшістю в дев'ять країн, якщо Сполучені Штати або інший член Ради підтримають виклик українського представника для видачі повноваження, щоб зайняти старе місце Радянського Союзу, вважає Томас Грант з Кембриджського університету.

Однак, як зазначається, такий крок може спричинити юридичні та політичні наслідки. Як вказує автор, оскільки Україна «була статутним членом Організації Об'єднаних Націй у 1946 році – її додав до цього органу радянський лідер Йосип Сталін разом із білоруссю під час переговорів, щоб дати Москві більше голосів, – деякі сумніваються, що вона може претендувати на місце росії». Україна також підтримала збереження членства Радянського Союзу в ООН у 1991 році після того, як росія стала незалежною державою (росія не була членом ООН до розпаду Радянського Союзу). З юридичної точки зору виключення росії на користь України може вимагати внесення поправок до статуту ООН, що траплялося лише п'ять разів за 76-річну історію всесвітньої організації, пише видання.

Деякі експерти скептично ставляться до можливості виключення Москви зі складу організації – зокрема оскільки інші країни можуть бути стурбовані прецедентом, який може створити виняток із постійних членів Ради безпеки.

Сполучені Штати, схоже, розглядають й інші варіанти боротьби з позицією росії в Раді Безпеки. Байден у своєму зверненні до Генеральної Асамблеї ООН минулого місяця запропонував реформувати Раду Безпеки ООН, але говорив лише про додавання нових членів, а не про виключення старих.

Хоча експерти та дипломати широко згодні з тим, що нинішній склад РБ ООН не відображає сучасного світопорядку, мало хто вірить, що п'ять найбільших держав у РБ ООН, зокрема Китай і росія, одноголосно погодяться на додавання нових постійних членів до Ради, вказує видання.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
росію виключили із Всесвітньої туристичної організації ООН росію виключили із Всесвітньої туристичної організації ООН
"За" проголосувало 40 країн, проти - 11.
Відкриття 76-ї сесії Генасамблеї ООН у США: Зеленський провів переговори з главою Єврокомісії (відео) Відкриття 76-ї сесії Генасамблеї ООН у США: Зеленський провів переговори з главою Єврокомісії (відео)
Щорічні загальні дебати розпочалися 21 вересня й триватимуть до 27 вересня. Виступ президента України заплановано на сьогодні, 22 вересня.
Loading...
Load next