Шлях до ЄС ми оплачуємо кров’ю нашого народу: Подоляк про євроінтеграцію України

Шлях до ЄС ми оплачуємо кров’ю нашого народу: Подоляк про євроінтеграцію України

Радник Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв'ю іспанському ЗМІ 20 minutos заявив, що Україна "платить" за свій шлях до вступу в Євросоюз "кров'ю українців". Він висловив переконання, що Європа "візьме це до уваги" та прийме рішення щодо інтеграції швидше.

Кожна країна має свій шлях до інтеграції. За цей шлях ми платимо кров’ю нашого народу. Це не війна за території, це війна між двома способами розуміння світу. Ми боремося за свободу, демократію та права особистості, як їх розуміють, наприклад, в Іспанії. Я думаю, що Європа візьме це до уваги, - сказав радник.

Подоляк зазначив, що на саміті Україна-ЄС, який пройде сьогодні, 3 лютого, у Києві варто виділити два фундаментальні аспекти – "емоційно-символічний і політичний". За його словами, захід надсилає "чітке повідомлення" світові, оскільки європейські лідери приїжджають до української столиці на "найжорстокішому етапі війни".

Це демонструє солідарність Європи з нами, а також є чітким способом сказати, що союзники залишатимуться на нашому боці, доки війна не закінчиться нашою перемогою. З іншого боку, саміт допоможе нам пояснити Європі зміни, які ми робимо, щоб мати можливість вступити до ЄС, і показати їм, що ми працюємо над тим, що вони від нас вимагали, - розповів Подоляк.

Відповідаючи на зауваження журналіста, що Євросоюз не приймає країни, які перебувають у стані війні, радник зауважив, що Європа "розуміє ціну війни" для країни та те, що "поставлено на карту" від цього рішення.

Це вже обговорюється на різних рівнях. Європа розуміє, що цю війну не можна закінчити на півдорозі, ми не можемо дозволити росії отримати з неї якусь вигоду, це означало б, що міжнародне законодавство марне. Якщо дозволити росії щось отримати від вторгнення, це призведе до значної дестабілізації у внутрішній політиці країн-партнерів... Ось чому ми повинні бути швидкими та закінчити цю війну якомога швидше, але для цього нам потрібна допомога. Ми усвідомлюємо, що наша європейська мрія здійсниться лише після війни, - підсумував він.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Рада ЄС збереться через російську агресію: запросили Україну Рада ЄС збереться через російську агресію: запросили Україну
У понеділок, 19 квітня, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь в онлайн-засіданні Ради ЄС у закордонних справах.
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
ЄС: нарощування військ РФ на кордоні з Україною найбільше за увесь час ЄС: нарощування військ РФ на кордоні з Україною найбільше за увесь час
Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель знову закликав Росію до деескалації ситуації на кордоні з Україною і заявив про найбільше зосередження російських військ, яке коли-небудь було. При цьому він заявив, що ЄС не збирається вводити проти Росії нові санкції, хоча "це може змінитися".
Loading...
Load next