Анджей Дуда оголосив дату загальних виборів у Польщі

Анджей Дуда оголосив дату загальних виборів у Польщі

Загальні вибори в Польщі відбудуться 15 жовтня, підтвердив у вівторок президент Польщі Анджей Дуда.

Майбутнє Польщі – справа кожного з нас! Користуйтеся своїми правами, – заявив Дуда у соцмережах, оголосивши дату виборів, пише politico.

Правляча націоналістична партія прем’єр-міністра Матеуша Моравецького «Право і справедливість» (PiS) наразі лідирує серед правоцентристської Громадянської коаліції на 6 відсотків.

ПіС, яка прийшла до влади в 2015 році, намагається отримати безпрецедентний третій термін при владі.

Партія спостерігала за зростаючими конфліктами з Європейським Союзом завдяки радикальним змінам правової системи, які, на думку інституцій ЄС, підривають їхню незалежність і ставлять суди під політичний контроль. У результаті Брюссель заморозив виплату близько 36 мільярдів євро коштів на відновлення пандемії.

Незважаючи на ці зіткнення з Брюсселем, країна відчула різке покращення свого міжнародного статусу завдяки підтримці України після минулорічного вторгнення; Зараз Польща є одним із найбільших витрат на оборону в НАТО — цього року вона прагне досягти 4 відсотків ВВП.

Опозиція розглядає вибори як останній шанс відновити верховенство права в країні та притягнути ПіС та її союзників до відповідальності за низку корупційних скандалів.

На вас хочуть одягнути нашийник і намордник! – сказав Дональд Туск, лідер Громадянської коаліції та колишній прем’єр-міністр, а також президент Європейської ради, незадовго до заяви Дуди.

Правляча партія за підтримки контрольованих державою засобів масової інформації, які діють як її пропагандистська рука, місяцями націлювала на Туска, попереджаючи поляків, що голосування за нього означає голосування за німецький вплив на Польщу.

Туск дорівнює Німеччині. Я думаю, що за все своє політичне життя пан Туск зробив більше добра для Німеччини, ніж для Польщі, – сказав Моравецький минулого місяця.

Уряд навіть створив спеціальну комісію для розслідування російського впливу на польську політику, цей крок розглядається як спрямований проти Туска, оскільки його уряд, який перебував при владі в 2007-2015 роках, підписав газові угоди з Росією. Комісія викликала обурення з боку США та ЄС, змусивши Дуду, союзника ПіС, послабити законодавство; він набув чинності у вівторок.

Опозиція, у свою чергу, попереджає, що PiS близька до російського Володимира Путіна завдяки своїй анти-ЛГБТК риториці та розмиванню демократичних стандартів.

У той час як уряд PiS розпалив пристрасті завдяки захопленню судів і посиленню законів про аборти, через що тисячі жінок вийшли на вулиці в знак протесту, країна насолоджується швидшим економічним зростанням, ніж у більшості інших країн ЄС, і має дуже низький рівень безробіття.

Результати виборів дуже близькі.
 
Нагадаємо, США розглядають передачу Україні нових ракет чи оборонних систем

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next