ЄС схвалив плани про передачу Україні доходів від заморожених активів рф - Мін'юст

ЄС схвалив плани про передачу Україні доходів від заморожених активів рф - Мін'юст

У Європейському союзі підтримали використання доходів від заморожених активів рф на користь України. Єврокомісія планує висунути юридичні пропозиції вже в грудні.

Про це заявила заступник міністра юстиції України Ірина Мудра в ефірі телемарафону.

За її словами, через західні санкції заморожено 300 млрд доларів, що належать російському центральному банку. Більшість цих коштів - 180 млрд євро зберігається в Euroclear - найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі.

Не так давно Euroclear повідомив, що заробив близько 3 млрд євро на заморожених активах рф лише за перші дев'ять місяців цього року порівняно з 347 млн євро за аналогічний період 2022 року.

Мудра зазначила, що західні партнери розглядають можливість використання активів РФ з метою отримання від них доходів та направлення їх на проекти відновлення України.

Отже, очікування такого плану - грудень. Дані активи зберігаються в основному в формі цінних паперів, що мають термін погашення та виплату доходів. Тому, відповідно, ця ліквідність може бути використана і може працювати і приносити доходи, - заявила вона.

Замміністра юстиції зазначила, що від російських активів закумульовано уже 3 млрд доларів. За її словами, це не ті, кошти, що належать рф, юридично - це "неочікуваний дохід", який би не був отриманий, якби не санкції.

Також вона додала, що українська сторона добиватиметься конфіскації усіх активів рф, а не лише доходів з них.

Нагадаємо, Очільник генштабу Чехії у Києві зустрівся із Залужним

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Рада ЄС збереться через російську агресію: запросили Україну Рада ЄС збереться через російську агресію: запросили Україну
У понеділок, 19 квітня, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь в онлайн-засіданні Ради ЄС у закордонних справах.
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
ЄС: нарощування військ РФ на кордоні з Україною найбільше за увесь час ЄС: нарощування військ РФ на кордоні з Україною найбільше за увесь час
Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель знову закликав Росію до деескалації ситуації на кордоні з Україною і заявив про найбільше зосередження російських військ, яке коли-небудь було. При цьому він заявив, що ЄС не збирається вводити проти Росії нові санкції, хоча "це може змінитися".
Loading...
Load next