Кір Стармер офіційно став новим прем’єр-міністром Великої Британії

Кір Стармер офіційно став новим прем’єр-міністром Великої Британії

Лідер Лейбористської партії Кір Стармер офіційно став новим прем’єр-міністром Великої Британії після зустрічі з королем Чарльзом III. Його партія перемогла на дострокових парламентських виборах й отримала понад 400 місць з 650 у Палаті громад.

Про це повідомляє Sky News.

Стармер провів зустріч у Букінгемському палаці після того, як Ріші Сунак пішов у відставку після найгіршого в історії результату загальних виборів для Консервативної партії.

На зустрічі з королем він пообіцяв допомогти Великій Британії “повернути майбутнє” після важких років економічної кризи і труднощів, пише Washington Post.

Кір Стармер став першим прем’єр-міністром-лейбористом за останні 14 років і сьомим прем’єр-міністром-лейбористом в історії. Ріші Сунак визнав свою поразку незадовго до 5 ранку в п’ятницю, а Кір Стармер заявив про перемогу невдовзі після цього.

Президент Володимир Зеленський вже привітав Кіра Стармера та Лейбористську партію Великої Британії з переконливою перемогою на виборах.

Україна та Велика Британія були й залишатимуться надійними союзниками. Ми продовжимо захищати і просувати наші спільні цінності – життя, свободу та міжнародний порядок, заснований на правилах. Бажаю новому уряду всіляких успіхів як у внутрішніх справах, так і у зміцненні лідерства Великої Британії на світовій арені. З нетерпінням чекаю на тісну спільну роботу над посиленням українсько-британського партнерства та відновленням міжнародного миру й безпеки, – заявив український лідер.

Кір Стармер народився у Лондоні 2 вересня 1962 року. Незабаром після його народження сім’я переїхала в місто Окстед. Його батько був слюсарем із виготовлення інструментів, а мати працювала медсестрою.

Лідер лейбористів часто називає себе “вихідцем із робітничого класу” Окстеда, графство Суррей, де він виріс, пише ВВС.

Кір Стармер став першим у родині, хто закінчив університет. Сам він хотів вивчати політику, та за порадою батьків отримав диплом із права – спершу в Лідсі, а згодом в Оксфорді, який закінчив у 1986-му.

У 1987 році став адвокатом і отримав спеціалізацію в галузі прав людини. Його робота привела його до країн Карибського басейну та Африки, де він захищав в’язнів, яким загрожувала смертна кара. Наприкінці 90-х років він безкоштовно запропонував свої послуги так званим активістам McLibel, яких McDonald’s переслідував за розповсюдження листівок, що ставили під сумнів екологічні заяви гіганта швидкого харчування.

У 2008 році Стармера призначили директором Публічної прокуратури – головної кримінальної прокуратури Англії та Уельсу. У 2015 році він став депутатом від округу Голборн та Сент-Панкрас на півночі Лондона.

Кір Стармер працював у першій команді колишнього лідера Лейбористської партії Джеремі Корбіна, як його тіньовий секретар з брекзиту, і виступав за те, щоб провести другий референдум щодо членства в ЄС.

Після важкої поразки партії на загальних виборах 2019 року Стармер балотувався на посаду лідера – і виграв це змагання у квітні 2020 року. У своїй переможній промові він пообіцяв вести лейбористів “у нову еру з упевненістю та надією”.

Кір Стармер одружений. Його дружина Вікторія також юристка. У подружжя двоє дітей-підлітків. Зараз Стармеру 61 рік.

Позиція Стармера щодо України

У лютому 2023 року Кір Стармер приїхав до Києва з неанонсованим візитом. Це був його перший візит до столиці України, у рамках якого він відвідав, зокрема, Бучу.

Неймовірно бачити свідчення звірств, які я побачив сьогодні вранці. Фотографії цивільних осіб на околицях Києва із зав’язаними очима, зі зв’язаними за спиною руками. Має бути правосуддя в Гаазі, і має бути належне відшкодування збитків при відновленні України, – заявив після побаченого Стармер.

Також він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Сторони обговорили ситуацію на фронті, питання санкцій та конфіскації російських активів, їх спрямування на відбудову України, а також створення спеціального трибуналу для РФ.

Під час візиту лідер лейбористів також заявив, що Україна завжди користуватиметься непохитною підтримкою його партії.

Нагадаємо, На Прикарпатті прибрали блокпост, на якому місцеві напали на військового ТЦК

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next