Ізраїль 20 років вистежував Насраллу та інших посадовців «Хезболли», щоб убити їх

Ізраїль 20 років вистежував Насраллу та інших посадовців «Хезболли», щоб убити їх

Спроба вбивства лідера ліванського угруповання «Хезболла» Хасана Насралли, яка 27 вересня стала успішною, була не першою для ізраїльської армії. Перші спроби ліквідації ватажка бойовиків датуються ще 2006 роком.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на обізнані джерела.

Під час війни з «Хезболлою» у 2006 році Ізраїль тричі намагався вбити Насраллу. У момент одного з авіаударів йому вдалося заздалегідь покинути місце атаки. Інші ж спроби ударів не змогли пробити бетонні укріплення підземного бункера Насралли.

За словами теперішніх і колишніх посадовців, із якими поспілкувалося FT, Ізраїль покращив глибину і якість своїх розвідданих після того, як спроби вбивства вищого керівництва угруповання зазнали невдачі у 2006 році.

Тому протягом 20 років ізраїльська розвідка збирала великі обсяги даних, що стосувалися «Хезболли» і які отримували за допомогою супутників-шпигунів, безпілотників і кіберхакінгу.

Спеціальний підрозділ розробив алгоритми, що обробляють терабайти цих даних, зокрема візуальних зображень, у пошуках саморобної вибухівки на узбіччі дороги, вентиляційного отвору над тунелем або несподіваної бетонної арматури, що могло б означати наявність бункера.

За роки стеження військовим Ізраїлю вдалося створити такий банк цілей, що за перші три дні повітряної кампанії військові літаки Ізраїлю прагнули знищити щонайменше 3 тисячі ймовірних об’єктів «Хезболли», ‒ зазначають у виданні.

Нагадаємо, У вересні Росія щоденно атакувала Україну "шахедами"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next