Депутати Львівської облради протестують проти нового мовного законопроєкту в столиці

Депутати Львівської облради протестують проти нового мовного законопроєкту в столиці
Проявити державну відповідальність і не допустити ухвалення скандального «мовного» законопроекту.

Проявити державну відповідальність і не допустити ухвалення скандального «мовного» законопроекту. Депутати Львівської облради провели виїзне засідання під стінами Верховної Ради, щоб висловити свій протест проти документу, який передбачає скасування переходу учнів 5–11 класів російськомовних шкіл на україномовне навчання. 

«Я особисто як депутат обласної ради, як представник «Громадянської позиції» приїхав з тим, щоб висловити свою позицію щодо прийняття оцих змін, які були запропоновані українофобом Бужанським», - зазначив Володимир Гірняк, депутат Львівської облради, голова координаційної ради «Громадянської позиції».

Відтак під час позачергового засідання обласні обранці ухвалили звернення на захист української мови й про недопущення русифікації України. Депутати додають: це – ніяк не означає притиснення російськомовних нацменшин.



«Я знаю, що є праві сили, радикальні сили, які вважають, що Закон про українську мову, який зараз діє не є доволі жорсткий. Як на мене це є закон, який треба виконувати. Як на мене українська мова не може почувати себе вторинною, чи третинною на території України. Є Конституція України, яка передбачає, що єдиною державною мовою є українська мова. Ніхто не забороняє в побуті спілкуватися російською мовою», - каже Володимир Гірняк, депутат Львівської облради, голова координаційної ради «Громадянської позиції».

Ба більше,  депутати наголошують, що бували на Сході України і бачили, що тамтешні жителі адекватно реагують на пропозицію викладати у школах державною мовою.

«Я особисто, як учасник антитерористичної операції в зоні АТО служив у госпіталі м. Покровськ. І знаю, що незважаючи на те, що там багато російськомовного населення, але до української мови ставляться прихильно. І багато молоді хоче навчатися нею навіть в цьому регіоні», - додає Сергій Касян, депутат львівської облради від фракції «Громадянська позиція».

Відтак депутати вимагають від президента та Верховної Ради відхилити законопроєкт Бужанського та припинити дискусії щодо мовного питання раз і назавжди. І додають, що політикам, які пропонують або  підтримують такі проросійські законопроєкти - не місце у парламенті і взагалі у політичному колі нашої держави.

Автор: Давид Берішвілі

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next