Львів відзначив 155-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького

Львів відзначив 155-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького
Людина-епоха, людина-легенда. Саме так сучасники називають митрополита Андрея Шептицького.

Людина-епоха, людина-легенда. Саме так сучасники називають митрополита Андрея Шептицького. Постать видатного українця, релігійного діяча, мецената чимало священнослужителів ставлять у приклад для наслідування та об’єктом для захоплень.  

«Митрополит Андрей Шептицький в першу чергу був людиною церкви. Друге, це була людина, уявіть собі, яку обходило все. Яка практично є присутня у різних сферах життя суспільства: економічній, бізнесовій, політичній», - каже о. Юстин Бойко, синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ. Священнослужитель переконаний, що українці, а особливо львів’яни повинні знати і пам’ятати видатну постать Андрея Шептицького.   

О. Юстин Бойко додає: «Людина, яка спочиває у крипті собору св.Юра і яка для Львова в першу чергу залишила найбільше повчання. Якщо на те говорити, то Львів повинен, як на мене, стати промоутером ідеї митрополита Андрея Шептицького на загальноукраїнському рівні».

Хоча через карантин, вшанування пам’яті видатного українця дещо обмежені та відбувалися переважно просто неба, все ж не залишили осторонь жодного куточка Львова. До прикладу на Сихові урочисто відкрили стінопис Андрея Шептицького. Митці, які створювали таку красу зізнаються, що найважчим було вкластися в дедлайни. Адже для його створення виділили не так багато часу, близько тижня.  

«Була дуже обмежена кількість часу. Насправді було приємно і не так вже й складно. От тільки висота і вітер. А так, в нас був готовий ескіз в масштабі, ми  виконали ескіз і вже, як професіонали, зробили і перенесли на фасад будинку», - пояснює Микола Куцик, художник-іконописець.

Над проєктом працювало 6 митців. Саме вони зобразили на стінописі іпостасі митрополита, які показують певний життєвий цикл Андрея Шептицького.

Святослав Владика, митець, майстер сакрального мистецтва каже: «З лівої сторони він в молодому образі. Є декілька знимок, коли Шептицький ще молодий. І це одна із них, тут йому до 20 років. Інше зображення - Шептицький уже в зрілому віці і тому тут найбільший. Це коли він був дуже дієвий, видатний, великий, повний сил».

Іще однієї іпостассю на стінописі митрополит зображений як учитель для дітей. Четвертим же видатний діяч зображений уже в літах.

Сихівчани зізнаються: вражені та не стримуюють своїх емоцій. У львівській мерії пояснюють: вибір будівлі на якій повинен був з’явитися мурал Андрея Шептицького був не простим. Однак результатом задоволені.

«Розглядали також нанесення його в районі Собору св. Юра, але зважаючи на те, що попередні 4 локації знаходилися в районі Наукова, центр, район Топольної, то відповідно Сихів, величезний спальний район, хотілось також включити в цю програму «Генії мікрорайонів», - пояснює Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку Львівської міськради.

Окрім того, інформаційну виставку про життя та діяльність Андрея Шептицького організували біля входу до Львівської Ратуші.

Авторка: Марічка Драбич

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Болгарія назвала умови в’їзду в країну для українців з 1 травня Болгарія назвала умови в’їзду в країну для українців з 1 травня
З 1 травня Болгарія дозволила в’їзд туристам на територію країни.
Loading...
Load next