Львів'яни створюють копії українських ікон зі старих меблів

Львів'яни створюють копії українських ікон зі старих меблів
Протягом 8 років подружжя спільно створює копії стародавніх українських ікон.

Протягом 8 років подружжя спільно створює копії стародавніх українських ікон. Христина та Андрій кажуть: уся історія розпочалася з часів Майдану.

"Ми почали займатись виготовленням ікон тоді, коли почалась війна. Багато наших друзів поїхало на Схід і ми для підтримки спочатку організували волонтерську групу “Вільні люди”, яка забезпечувала амуніцією, кишеньковими іконами", - розповів кореспондентці ПравдаТУТ Львів співвласник іконотворчої майстерні Андрій Бень.

Зараз вони почали робити ікони більшого формату.Переважно це розміри А5, А4.

Замовляють такі ікони й для храмів. На виготовлення однієї необхідно близько тижня, каже подружжя. Усе розпочинається із пошуку дерева.

"Це може бути деревина, яка вже прожила до 10 років, а може і 50, і 100. Це зі старих меблів, коли розбираємо старі шафи й використовуємо цю деревину для виготовлення ікон, щоби ікона виглядала теж старовинною", - пояснює Андрій.

Тоді як від нового матеріалу такого результату добитися практично неможливо навіть після обпалювання чи прошарування. У майстерні він відповідає за роботу з деревом, а дружина займається художньою роботою.

Головне завдання - автентичний вигляд зображення, каже майстриня. Тож перед кожною роботою дізнаються про ту чи іншу ікону якомога більше, оскільки кожна деталь надзвичайно важлива. 

"Якось до нас звернулася жінка з питанням: “Чому тут 13 апостолів?”, а ми й самі не знали чому. Тож звернулись на кафедру сакрального мистецтва, там нам пояснили що це лемківська ікона, а в ній цей загадковий 13-й апостол - це Марія Магдалина", - зазначив чоловік.

Христина та Андрій пригадують як з'явилася перша ікона. Вона досі висить у майстерні на почесному місці.

За стільки років майстерня стала для подружжя захопленням. А на власне весілля молоді люди власноруч створили ікони вінчання.

https://www.youtube.com/watch?v=j7KgJZnZc1c

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next