"Мені стало дуже страшно, але я нічого не могла вдіяти": історії жінок, які зіштовхнулися з харасментом

"Мені стало дуже страшно, але я нічого не могла вдіяти": історії жінок, які зіштовхнулися з харасментом
Минулорічне опитування від Фонду народонаселення ООН в Україні свідчить, що 42% українок зазнали стріт-харасменту. Зазвичай жінки побоюються говорити про сексуальні домагання у публічних місцях. Вони бояться осуду, або звинувачень: "Сама винна". Проте психологи закликають жертв говорити про такий прикрий досвід, аби своїми прикладами та історіями інші змогли захистити та вберегти себе від насильників. Ми зібрали історії декількох дівчат, які стали жертвами таких домагань. Що робити в таких ситуаціях та як вберегти себе – читайте далі.

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел. 

"Він поклав руку на моє коліно"

Найчастіше подібні історії стаються у громадському транспорті. Марія (ми замінили ім’я на вимогу нашої героїні) їхала в автобусі у Київ, зазвичай дорога з її рідного міста до столиці займає дві години. Вона зайшла в маршрутку та сіла на перше вільне місце. Сусідом Марії був іноземець однієї з країн Близького Сходу. Десь через годину чоловік поклав руку на коліно дівчини.  

Спершу це були ніби якісь дотики. Я нічого йому не казала, бо думала, що можливо просто мало місця. Потім він поклав руку на моє коліно. Я не прибрала його руку, бо мені в той момент стало моторошно. Це був той випадок, коли ти застигаєш на місці від страху. Я сиділа і не могла поворухнутися, а його рука була на моїй нозі, - розповіла Марія.

Потім дівчина відвернулася від іноземця та відсунула ноги в сторону коридору. Сказати щось йому вона так і не наважилася. Марія вирішила зімітувати розмову по телефону зі своїм хлопцем, аби незнайомець те почув. Дівчина сподівалася, що це дещо налякає чоловіка і той не буде робити зайвих рухів. Проте він знову поклав руку на ноги Марії та почав їх гладити.

Прибувши в Київ, дівчина вийшла на своїй зупинці та чимдуж попрямувала в метро. Незнайомець наздогнав її та почав просити номер телефону. Вона сказала, що в неї є хлопець, тому знайомитися не хоче та пішла далі. Коли дівчина зайшла у вагон метро та сіла на вільне місце, то вона зжахнулася, коли побачила навпроти того ж самого чоловіка з маршрутки. Проте, на щастя, він вийшов раніше за Марію, тож вона вже не переживала, що чоловік буде її переслідувати.

"Це сталося у потязі, вдень і в плацкарті"

Останнім часом про сексуальні домагання у потягах говорять все частіше. Наше героїня Ірина (на вимогу дівчини ми замінили ім’я) поділилася своїм прикрим досвідом.

Це сталося у потязі, вдень і в плацкарті. Важко осягнути, але цим тваринам байдуже навіть на те, що це світла пора доби, це людне місце, а не купе. Вони думають, що, розмахуючи своїми посвідченнями та хизуючись знайомствами, мають впливовість і вседозволеність. Дякуючи небайдужим людям, які вчасно втрутилися, я залишилася жива й здорова, а отримала лише переляк. Хоча це важко назвати просто переляком. Коли ти, не розуміючи що відбувається, біжиш вагоном босоніж, встигнувши схопити лише телефон, то це щось більше, ніж простий переляк.

Не перестану дякувати тим людям, які мене не просто врятували, а й надали справі розголосу і змусили мене про це говорити, бо спочатку я хотіла мовчати, мені було соромно в цьому зізнатися, - зізналася дівчина.

Переживши декілька надскладних днів і безсонних ночей, дівчина зрозуміла, що мусить про це говорити, то ж у соціальних мережах вона написала пост про цей інцидент.

Сьогодні була я, а завтра може бути моя подруга, сестра, сусідка. Залучаючи всі можливості, зроблю все, щоб цю справу просто так не лишили, аби люди знали про таку небезпеку. До того ж додає страху те, що ця "людина" дуже близько біля мене. Цей чоловік з Вараша, - розповіла Ірина.

Дівчина вдячна керівникові потяга, який не лише оперативно відреагував, ай викликав поліцію.

"Людина просто перетнула мої кордони": прикрий інцидент в таксі

Наступною нашою героїнею є Іва, прикрий інцидент стався в таксі. Вона їхала до лікаря, по середині дороги зрозуміла, що таксист мастурбує через одяг. Дівчина дочекалася вдалого моменту та попросила зупинити авто, де серед натовпу буде почувати себе в безпеці. Водій виконав прохання пасажирки, у нього були прояви пасивної агресії, запевняє Іва. Коли вона вийшла з таксі, то чоловік проїхавши метрів 50, зупинився, вийшов з машини та почав спостерігати за своєю пасажиркою. Дівчині довелося просити перехожого, аби той провів її до місця призначення.

Вона одразу написала скаргу в службу таксі. Іва постійно телефонувала до компанії, аби дізнатися чи покарали якось водія. Згодом з’ясувалося, що чоловіка заблокували на 5 днів, проте зараз він спокійно працює далі. 

Дівчина зустрілася з адвокатом, склала та подала заяву до поліції. На її розгляд правоохоронцям необхідно два тижні, тож поки що Іва чекає відповіді.

Іва зізнається, що декілька днів була у стані струсу. Вона часто користується послугами таксі, дехто з водіїв їй розповідав, що часто возить дітей до школи.

Напевно добре, що тому таксистові трапилася я, бо сподіваюся, що на мені це і закінчиться.

Я заплатила за послугу, щоб мене відвезли з однієї точки в іншу, а людина просто перетнула мої кордони. Вважаю, що це психологічне насилля, мене не запитали дозволу чи хочу приймати в цьому участь чи ні. Цей випадок я порівнюю до зґвалтування.

Бездіяльність буде породжувати нові випадки подібних ситуацій, а я не хочу, щоб хтось ще потрапив на це. Добре, що це сталося зі мною, бо я можу себе захистити, а якби це була дитина? Для неї це була б просто величезна травма. Думаю, що навряд чи б вона поділилася цим, бо в нашому суспільстві соромно за такі речі говорити, - наголосила дівчина.  

"Мені стало дуже страшно, але водночас я нічого не могла вдіяти"

Віка потрапила до лікарні через підозру на апендицит, дівчина мала високу температуру, сильний біль у животі, нудоту, її поклали в окрему палату під нагляд.

Під вечір до неї прийшов один з лікарів, ніби на огляд й зачинив за собою двері та сказав: "щоб нам ніхто не заважав".

Мені стало дуже страшно, але водночас я нічого не могла вдіяти, бо температура все ще трималась, я й не одразу зрозуміла, що зараз може щось погане статись, - зізналася Віка.

Лікар почав оглядати живіт пацієнтки, а потім раптом запитав: "Ти давно була у мамолога?". Не дочекавшись відповіді, чоловік почав чіпати за груди дівчину. А потім він почав розказувати, що потрібно терміново повністю оглянути Віку. На що вона відповіла, що гінеколог її нещодавно оглядав. Також пацієнтка згадала свою бабусю, яка працює в цій лікарні, що нібито має з нею порадитися. Нащо медик їй відповів: "Я лікар, і краще знаю, мені ніхто нічого не скаже". Але все ж таки чоловік певно трохи злякався, бо одразу залишив палату Віки. Після цього він також став рідко навідувати пацієнтку. Дівчина нікуди не зверталася стосовно цього інциденту. 

Я не знаю, що було в нього в голові, але явно не про простий огляд він думав, тим паче час огляду давно пройшов. Я направду рада, що цим все обмежилось. Це почуття безпомічності мене не покидало протягом всього перебування в лікарні. Якби в мене там нікого не було, то хтозна-що він міг собі дозволити. Тоді мій фізичний стан був наскільки слабкий, що мені було важко стояти, паморочилось в голові.

Мої симптоми ніяк не були пов'язані з його "пропозиціями". Це страшно. Як тільки я більш-менш прийшла до тями, то зрозуміла які наслідки могли б бути, - розповіла дівчина. 

Що робити у подібних ситуаціях?

Найпершим кроком, мабуть, тут є розмова зі спеціалістом. Якщо такої змоги немає, то з близькою людиною. З таким досвідом є вкрай важко впоратись власноруч, він може впливати на різні сфери життя: після такого може бути страшно і неприємно їздити в автобусах, відчувати доторки, навіть, близьких людей, інтимну близькість, може змінюватись сприйняття власного тіла, привабливості, сексуальності чи вартості загалом. Потрібно ділитись своїми переживаннями, побоюваннями, фантазіями. По можливості, не мовчати також в сам момент домагання, ціль - звернути увагу оточуючих, закликати до допомоги, присоромити насильника або ж налякати його.

Якщо хтось став жертвою такої поведінки, то важливо, щоб людина відчувала, що вона не сама, що є опора, є ті, хто її зрозуміють. Що дуже важливо - що вона НЕ ВИННА, що це сталось з нею. І що так не має бути, це не норма і це посягання на її гідність і цілісність, - розповіли нам в АІМ просторі ментального комфорту. 

Правова допомога

Довести що ви стали жертвою харасменту не завжди просто, хоча кривдник порушує закон "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків". У випадках сексуальних домагань людині загрожує кримінальна відповідальність, зазначає адвокат Андрій Щур.

Експерт розповів, у випадку харасменту, домагань в громадському транспорті, небажаних доторків чи пропозицій зловмисник може понести кримінальна відповідальність за хуліганство передбачена статтею 296 Кримінального кодексу України.

Добре, коли є відеодоказ, але це необов’язково. Дехто просто може розгубитися, злякатися у таких випадках, тому постраждалому чи постраждалій буде не до відео. Можна підтвердити злочин своєї поясненнями. До прикладу, у Львові багато камер спостережень по всьому місту. За потреби поліція може їх оглянути, - зазначив адвокат.

Також він розповів, що у таких випадках можна звернутися до адвоката, аби він порадив, як краще діяти у такій ситуації.

Якщо немає змоги оплатити послуги приватного адвоката, можна скористатися безоплатною правовою допомогою, яку надає держава.

Потім слід звернутися до поліції за телефоном 102 або ж подати заяву особисто у відділку.

Заступниця голови, керівниця проєкт і психологиня Центру "Жіночі перспективи" Марта Чумало запевняє, що людиною, яка здійснює домагання рухає основне бажання залишитися в тіні, зробити так, щоб ніхто не звернув уваги. Кривдники вибирають собі людей, які є більш вразливими та не завжди можуть себе захистити. Тобто часто жертвами стають діти, молоді дівчата, жінки, особи з інвалідністю.

Важливо, аби свідки таких домагань також реагували на це. Тут немає нічого складного, просто варто заговорити до зловмисника. Можна вдати ніби це ваш давній знайомий та запитати у нього "як справи?". Або поцікавитися "як пройти до зупинки?". Це дещо спантеличить зловмисника, - додала Марта Чумало.

Дарина Жданович - pravdatutnews.

Читайте також
Стало відомо, де побудують новий аеропорт на Закарпатті Стало відомо, де побудують новий аеропорт на Закарпатті
У Мукачеві планують за 2-3 роки збудувати новий аеропорт. У 2021 році з Державного бюджету вже виділили 30 мільйонів гривень на виготовлення проектної документації для летовища.
В Україні презентували е-квиток для всіх видів транспорту В Україні презентували е-квиток для всіх видів транспорту
Вчора відбулася онлайн-презентація електронного квитка для усіх видів муніципального транспортного, які курсують в українських містах.
В Україні заборонили облаштовувати паркомісця на тротуарах
Кабінет міністрів змінив правила паркування транспортних засобів в країні. Зокрема, нововведені зміни передбачають заборону облаштовувати паркомісця на тротуарах.
Loading...
Load next