"Тхне рабським ставленням авторки підручника до нації агресора": письменник поскаржився міністру освіти на підручники з літератури

"Тхне рабським ставленням авторки підручника до нації агресора": письменник поскаржився міністру освіти на підручники з літератури
Закарпатський письменник Василь Кузан звернувся до Міністерства освіти з вимогою забрати зі шкіл підручники зі світової літератури 5 класу авторства Євгенії Волощук.

Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан зазначив, що підручник зі світової літератури для 5 класу авторства Євгенії Волощук (Київ, видавництво «Ґенеза», 2013 рік) є рекомендованим для шкіл Міністерством освіти, в той час, як книга містить репродукції картин російських художників та переклади казок з російської. Про це йдеться у публікації Василя Кузана на своїй сторінці у Facebook.

Обурення змусило мене взяти книгу до рук і я вжахнувся. Бо під цією обкладинкою не тільки російський дух – там тхне рабським ставленням авторки підручника до нації агресора. Чи не половина ілюстрацій – це репродукції картин російських художників. Невже в Україні ніхто не робив ілюстрацій до казок народів світу? З підручника випливає – ніхто. Був момент, коли у мене склалося враження, ніби пані Євгенія окремі розділи просто переписала із якогось російського підручника, - зауважив письменник. 

Василь Кузан звернувся до Міністерства освіти і науки України з питанням, чи має право МОН видавати такі підручники за державні кошти і чи можна за допомогою таких книг виховати українського патріота.

Також він наводить приклади із підручника, які його зачепили, та зазначає,  що "дітям нема чого пригадувати, окрім казок і творів російських письменників".

Виходить, що українські народні казки не збирав ніхто і ніколи, і у нас не було жодного фольклориста. Підручник переконує, що наші приказки схожі тільки з російськими, а для учнів 5-го класу у світі немає казок, перекладених із мови оригіналу, а тільки з російської. Прикладів літературної казки в українській літературі теж немає. А от російські письменники згадуються постійно, навіть невиправдано і недоречно. Українські ж – ніколи, - підкреслює Василь.

Варто зазначити, що письменник також вирішив написати відкритий лист до міністра освіти Сергія Шкарлета, в якому просить розпочати процес вилучення зі шкіл України підручників «Світова література» авторства Євгенії Волощук для 5-9 класів, оголосити новий конкурс на створення підручників, виключити із ради експертів людей, причетних до того, що підручники Євгенії Волощук були рекомендовані МОН для шкіл, включити до ради експертів психологів, які би робили висновки щодо доцільності вивчення тих чи інших творів учнями та порушити клопотання про позбавлення ексміністра освіти Дмитра Табачника наукових звань та державних нагород.

Карина Бовсуновськаpravdatutnews.com
 

Loading...
Load next