Нова криза, або сучасне "пізнє дорослішання"

Нова криза, або сучасне "пізнє дорослішання"
Процес дорослішання людини, пов'язаний з усвідомленням себе як окремої індивідуальності, послаблює її залежність від колективу.. Левко Лук'яненко

Криза, всі ми рано чи пізно з нею стикаємось, проте за даними науковців у суспільстві утворилась ніша для нової кризи. Приблизно у 21 рік людина переглядає, всі рішення, які були прийняті до того. Й саме це може викликати чергову серйозну кризу. Переступаючи поріг цього віку, у наш час, людина починає шукати себе у шлюбі, у поєднанні з партнером, змінює професії.

Останні дослідження показали, що вік підлітка збільшився до неймовірних років.

Тож тепер під визначення «підліток» потрапляють не лише діти від 10 до 18 років, а люди від 19 до 28 років.

З історії еволюції людини

З часів 18 століття існувало два поняття людини: дитина і дорослий. Поділ не фізіологічний, а соціальний: на дітей до 7 років не розраховувати у справах, адже третина помирала, малеча багато чого не розуміла і накази не запам’ятовувала. Дорослими вважались ті, хто пережив вік семи років. Тобто в час статевого дозрівання, яке починалося пізно, з 16–17 років, коли людина може створювати родину, працювати, продовжувати рід.

Злам відбувся у 19 сторіччі, тоді з’явилось поняття «підліток», для того, щоб пояснити явище «вростання в культуру».  Такий собі перехід від дитинства до дорослості. У цьому віці відбуваються зміни ідеалів, перша закоханість та перше розчарування.

У 2000-их роках тенденція змінилась ще далі. Зараз діти не завжди їдуть з дому після закінчення школи, ще до 25 років можуть разом жити з батьками. Пандемія Коронавірусу підлила «масла» в цей вогонь, адже весь Світ зупинився, багато хто повернувся додому, дехто не встиг і поїхати. Такий катаклізм змусив час розтягнутися ще на три роки.

Фото: з відкритих джерел

Паралельно, відкладений час завершення освіти, шлюбу і батьківства, продовжує змінювати популярні уявлення про те, коли починається доросле життя. Можна стверджувати, що перехідний період від дитинства до дорослості зараз займає більшу частину життєвого шляху, ніж будь-коли раніше. Пише The Lancet.

Наукові докази

Тіло змінюється вже після повноліття: зуби мудрості виростають до 27 років, а не в 14–17, як раніше. Повідомляє WSJ.video.

Фото: з відкритих джерел

Тетяна Чернігівська, спеціалізується на питаннях нейронауки і психолінгвістики, пише:

 Відомо, що різні зони мозку дорослішають не одночасно. Найціннішими для нас, людей є передні, лобні, частки. Передня частина кори «дорослішає» найдовше, вона продовжує розвиватися до 21-22 років.

У довідниках можна побачити різні цифри: 18 років, 19 років це не принципово. Важливо, що дозрівання тут відбувається близько 20 років, тоді як інші відділи мозку дозрівають набагато раніше. 

Фото: з відкритих джерел

Також повільніше нарощується відсоток «білої речовини», що забезпечує здатність самостійно навчатися. Це довели досліди американських нейрофізіологів з Університету Кларка.

Причини пізнього дорослішання

Кінець періоду дорослішання визначається на підставі того, чи готова людина взяти на себе відповідальність і чи готова вона до взаємодії з іншими членами суспільства.

Збільшення тривалості життя дало нам змогу перебувати у певних «періодах» життя трохи довше, аніж звикла історія.

Нестабільна ситуація у світі змусила багатьох залишитись вдома з батьками. Зміни у психології сучасної людини вже не передбачають жахливий «перехідний вік», коли від бунту до бунту дитини щоразу не готовий. Пожити «для себе» зазвичай досягає віку 30-33 роки. Зараз люди обирають спершу «встати на ноги», а вже потім сім'я та діти.

Фото: з відкритих джерел

Симптоми

Ви не живете у батьківському домі, навчаєтесь або завершили університет, але не впевнені в обраній професії. Не маєте серйозних стосунків. Фінансово не є незалежними. Часто відчуваєте перепади настрою. Сваритесь з батьками, проте конфлікти не є серйозними.

Вас, у будь-якому віці, не повинен засмучувати тягар очікувань, від інших, що чоловіки та жінки в цьому віці мають бути такими чи такими. 

Президент Королівського коледжу здоров'я та педіатрії, професор Рассел Вінер заявляє, що збільшення підліткового віку можна розглядати як "розширення можливостей молоді шляхом визнання їхніх відмінностей".

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
65 тисяч гривень: в Україні запрацювали штрафи за вказування статі та віку у вакансіях 65 тисяч гривень: в Україні запрацювали штрафи за вказування статі та віку у вакансіях
Про це йдеться у змінах до закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі.
Рада підтримала законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю (відео) Рада підтримала законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю (відео)
На тлі нової агресії Росії Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю. Напередодні Олексій Резніков висловився за легалізацію зброї.
Loading...
Load next