Зі сцени опери під кулі рашистів: новий медичний евакуаційний потяг прибув до Львова (відео)

Зі сцени опери під кулі рашистів: новий медичний евакуаційний потяг прибув до Львова (відео)
Більшість пацієнтів у стані середньої важкості після мінно-вибухових травм, двоє - у важкому стані.

До Львова прибув черговий евакуаційний медичний потяг. Цього разу з Донеччини. Більшість пацієнтів у стані середньої важкості після мінно-вибухових травм, двоє - у важкому стані. Серед постраждалих є й оперний співак з Полтави Сергій Іванчук. Він з початку війни вивозив людей з Харкова, Охтирки та інших населених пунктів. Під час одного з таких виїздів вони потрапили під приціл рашистів.

За нами їхали 1.5 км ДРГ, обстрілювали, але вдалося доїхати до нашого блок-посту і там нас вже врятували . Я отримав 5 кульових: легені, печінка, ноги, пальці.  Але чудом ніхто в машині не постраждав, повна машина людей була, ще 2 коти були в машині. Нас врятував причіп. Ми вивозили частину медичної клініку й це в принципі стало нашою бронею взагалі.

Врятувало те, що я рятував медиків і вона встигла мені закрити спину, бо в мене був би пневматорікс або розірвалась легеня, або схлопнулася, я вже не знаю деталей, - розказує Сергій Іванчук, волонтер.

Першу допомогу йому надали й на блок-пості. 16 днів чоловік провів у реанімації, як тільки його стабілізували, одразу відправити на подальше лікування у Львів.

- Загалом вдалося вивезти десь людей 50 за той час. Це від початку війни до моменту травми 10-го березня. Впринципі, я знав на які ризики йду, я це навіть все виправдовую собі, хоча я музикант та ще й левша.
- Ви музикант?
- Так, я оперний співак. Граю на гітарі, на бандурі, на фортепіано. Надіюся відновити хоча б цей палець, бо інший ампутували частину, ну глянемо як воно буде, - каже Сергій Іванчук.

Приїхала до Львова й Ольга зі своєю мамою з Лиману Донецької області, де зараз тривають активні бойові дії.
 

Обстріл не припинявся кілька діб, без їжі, без пиття, без нічого. Хата постраждала, повертатися більше нікуди. Мама старенька, їй 83 роки. Впала в льоху, в якому ми жили, зламала ребра. Про війну дивилася тільки та з книжок знала. Я ніколи не думала, що сама опинюся в такій ситуації. Таке навіть у страшному сні не могло наснитися, - розповідає Ольга, переселенка з м. Лиман.

Одразу після прибуття потяга постраждалих кількома каретами швидкої допомоги доправили до лікарень. 
 

Вік від 26-ти до 70-ти років. Молодшому 26. І по діагнозам з якими ми їх зазвичай беремо, то це  вибухові травми, осколкові поранення нижніх кінцівок. Їм надавалася вже спеціалізована допомога у лікарнях наближених до зони бойових дій, а на доліковування вони скеровуються до нас.

Це в основному травматологія, хірургія. Один хворий пішов у інфарктне відділення, один в неврологічне відділення. Планується з ними до обстеження на високому клінічному рівні, розібратися в ситуації наскільки ми їм потрібні, щоб ми їм допомогли. Те що ми можемо тут зробити, то ми робимо а далі ми переводимо їх в інші установи, які не приймають з таких ешелонів пацієнтів, - Андрій Лаврик, заступник медичного директора з хірургічної роботи Лікарні Св. Пантелеймона 1-го ТМО Львова.

Лікарі кажуть, що таких пацієнтів у Львів прибуває чимало, кожен зі своєю історією, й окрім допомоги з фізичними травмами, вони нерідко потребують й психологічної.

Стараюся заспокоїти, якось відволікти, але все рівно, вони все одно хочуть тобі донести, ти навіть можеш нічого не питати, вони тобі самі усе розкажуть. Ти мусиш їх вислухати, якщо по психології маєш якісь навички, щось порадиш, за руку потримаєш і їм вже легше стає. І нам стає легше, дивишся їм в очі, вони посміхаються і є якась надія. Усі ми хочемо миру, й один одному бажаємо, щоб завжди був мир, - Наталія Сунь-Чен Лі, лікарка медицини невідкладних станів.

Загалом цього разу до Львова медичним потягом доставили 8 пацієнтів.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
З Ізюма вдалося евакуювати майже 2000 людей (відео) З Ізюма вдалося евакуювати майже 2000 людей (відео)
З міста виїхало 44 автобуси, вони рушають до Дніпра.
Укрзалізниця запускає новий ресурс з повідомленнями про евакуаційні потяги Укрзалізниця запускає новий ресурс з повідомленнями про евакуаційні потяги
Компанія запустила сайт для пасажирів, де можна буде отримати всю актуальну інформацію про евакуаційні рейси
Loading...
Load next