Україна може звільнити Херсон наступного тижня, - Financial Times

Україна може звільнити Херсон наступного тижня, - Financial Times

ЗСУ можуть звільнити Херсон від російської окупації та повернути контроль над правим берегом Дніпра вже наступного тижня. Про це повідомляє видання Financial Times, із посиланням на західних військових.

Міністерство оборони терористичної росії визнало, що українські сили прорвали російські лінії фронту в Херсоні на початку місяця, що стало найбільшим просуванням України на півдні з початку повномасштабного вторгнення у лютому. Відтоді Київ знову звільнив значну територію на захід від Дніпра.

Оперативне командування “Південь” повідомило, що звільнило з-під російського контролю ще низку населених пунктів у Херсонській області та знищило російський центр управління та дві буксирувані гаубиці.

За оцінками західних військових, Україна може взяти Херсон до Дніпра вже наступного тижня.

Окупаційна влада в Херсонській області повідомляла про евакуацію жителів у Крим. Там заявляють, що евакуація спрямована на захист людей від обстрілів, а основна увага приділяється сім'ям з дітьми, які поїдуть “відпочивати та вчитися”. Псевдогубернатор області Володимир Сальдо навіть закликав Кремль допомогти з евакуацією.

Минулого тижня він заявив, що Крим погодився взяти “на відпочинок” цієї осені 5 тисяч херсонських дітей.

Заклик про допомогу в евакуації сімей свідчить про те, що Росія «готується до вирішальної битви» за столицю регіону — Херсон.

Судячи з усього, Кремль і військове командування не переоцінюють шанси зберегти російський контроль над цим анексованим регіоном, – написав у Telegram Станіслав Бєлковський, колишній кремлівський експерт, який став критиком путіна. Такі ж дані наводить розвідка Сполученого Королівства.

ЄС готовий наступного тижня домовитися про створення місії для навчання тисяч українських солдатів, заявив у четвер Жозеп Боррель, високий представник ЄС із закордонних справ, після того, як країни-члени альянсу досягли угоди щодо довго обговорюваного плану збільшення допомоги України.

ЄС також збільшить обсяг фінансування поставок зброї в Україну на понад 3 мільярдів євро, порівняно з 2,5 мільярда євро зараз.

Тренувальні табори, які будуть розташовані в Польщі та Німеччині, фінансуватимуться за рахунок коштів ЄС і будуть адаптовані до потреб командування української армії, сказав високопоставлений чиновник ЄС, додавши, що початковий план передбачав виділення фінансування на дворічну операцію.

Нагадаємо, що першочергові потреби ЗСУ в зимовій формі закрито, триває робота щодо забезпечення інших потреб - Міноборони.

Злата Новосельська pravdatutnews.com 

Loading...
Load next