Під час візиту Зеленського до США, Україні повернули культурні цінності, які викрали окупанти з ТОТ

Під час візиту Зеленського до США, Україні повернули культурні цінності, які викрали окупанти з ТОТ

Сполучені Штати повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими окупантами з тимчасово захоплених територій України. Предмети старовини вилучила митно-прикордонна служба США.

Про це повідомив Офіс президента.

У червні 2022 року американські прикордонники затримали предмет старовини. Після відповідного дослідження він виявився європейською залізною сокирою XVII ст. з молотом на задній частині. Сокира була незаконно вивезена з України на територію США.

Також цього ж місяця 2022-го було вилучено артефакти, незаконно ввезені до США з рф. Зокрема, три залізні сокири XVII ст., три кирки XVII ст., два залізні скіфські мечі-акінаки VI ст. до н. е., а також один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 р. до н. е.

Ці артефакти конфіскували для передання посольству України в США в адміністративному порядку. Президент Володимир Зеленський під час робочого візиту до США взяв участь у церемонії повернення культурних цінностей.

Міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас і пані посол України в США Оксана Маркарова підписали відповідний сертифікат передання предметів.

Щоразу, коли щось повертається в Україну, щось украдене росіянами, це означає повернення життя й справедливості, що дуже важливо, ‒ зазначив Президент України.

Зі свого боку Оксана Маркарова зазначила, що росіяни постійно намагаються вкрасти історію України, її національну ідентичність, наші артефакти: "Ми не дозволимо їм цього зробити".

Нагадаємо, Судно AROYAT з 17,6 тис тонн українського зерна вийшло з порту Чорноморськ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Сотні культурних діячів підписали заяву на підтримку України Сотні культурних діячів підписали заяву на підтримку України
Заяву підписало понад 350 культурних діячів.
Заборонити російську музику на радіо та телебаченні: пропозиція ВРУ Заборонити російську музику на радіо та телебаченні: пропозиція ВРУ
Народні депутати пропонують заборонити російську музику на радіо та телебаченні. Відповідний законопроєкт уже зареєстрували.
Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя
Нещодавно український відеоблогер-мільйонник Іван Рудський, більш відомий під псевдонімом "Івангай", дав інтерв'ю відомому російському журналісту Юрію Дудю. Однак, він вирізав важливий меседж, де блогер розповідав про Україну і своє ставлення до російсько-української війни.
Loading...
Load next