"Я не хочу, щоб Польща просто відмахувалася від мігрантів" – Шольц

"Я не хочу, щоб Польща просто відмахувалася від мігрантів" – Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пригрозив відновити контроль на польському кордоні через навалу мігрантів і закликав Польщу розслідувати повідомлення про те, що чиновники видали сотні тисяч нелегальних робочих віз. 

Про це Шольц заявив на передвиборчому заході Соціал-демократичної партії в Нюрнберзі, пише американська агенція Bloomberg.

Я не хочу, щоб Польща просто відмахувалася від мігрантів. Залежно від ситуації, нам, можливо, доведеться вжити додаткових заходів на наших кордонах, наприклад, на цьому, – сказав Шольц.

Зазначається, що попередження Німеччини підвищує ймовірність збоїв на кордоні між двома економіками Європейського Союзу і додає тертя з урядом у Варшаві, оскільки Польща наближається до парламентських виборів, які відбудуться 15 жовтня. Обидві країни є членами європейської угоди про безвізовий режим, що має на меті спростити подорожі та торгівлю.

Шольц і міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер раніше чинили опір закликам запровадити прикордонний контроль, і ці коментарі свідчать про зростаючий тиск на уряд Німеччини, який змушує його реагувати на збільшення кількості нелегальних мігрантів, що прибувають без документів, – пише Bloomberg.

Між тим польські ЗМІ повідомили, що за останні два з половиною роки понад 250 тисячі громадян африканських та азійських країн отримали дозвіл на роботу в Польщі за хабарі. Міністерство закордонних справ у Варшаві заперечило цю цифру і заявило, що розслідує лише 268 запитів на отримання віз. Комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон попросила Польщу надати "роз'яснення" до 3 жовтня.

Тим часом Фезер визнала доцільність запровадження тимчасового контролю на кордонах не лише із Польщею, а й із Чехією задля боротьби з нелегальною міграцією. Про це міністерка сказала в інтерв’ю "Welt".

На мою думку, це можливість більш агресивно боротися з контрабандою. Такий додатковий контроль має йти у комплексі зі спостереженням у всій прикордонній зоні. З цією метою ми вже значно збільшили присутність федеральної поліції на кордонах із Польщею і Чехією, - сказала Фрезер.

За даними німецької поліції, у першій половині цього року лише на польському кордоні було заарештовано понад 12 тисяч нелегальних мігрантів.

Нагадаємо, Окупанти планують диверсії на кордоні з Харківською та Сумською областями

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next