В Україні офіційно з’явиться професія демінера

В Україні офіційно з’явиться професія демінера

За ініціативи Міністерства економіки, Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт «Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)».

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Дотепер у нас не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність же професійного стандарту, який відповідає міжнародним вимогам (IMAS - International Mine Action Standards), створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це зокрема дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних, - зазначив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Зазначається, що після затвердження стандарту буде проведено ряд заходів для введення у правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. Згодом на базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Опісля отримання акредитації від МОН він дозволить випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями.

Затверджений професійний стандарт, який відповідає вимогам IMAS, дозволить фахівцям, які мають міжнародний сертифікат, підтвердити свою кваліфікацію в Україні. Також українські демінери, що пройдуть навчання за новим стандартом, зможуть працювати у міжнародних компаніях без потреби починати навчання із самого початку.

Нагадаємо, ЗМІ: Українські військові у Малі навчають туарегів керувати дронами

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії
Росія хоче спровокувати Україну та її міжнародних партнерів на агресію. Однак, український політик та секретар РНБО заявив, що українська армія готова дати відсіч російській агресії.
Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом" Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом"
Австрійська газета "Der Standardat" в одному зі своїх матеріалів використала російську пропаганду й назвала війну в Україні "громадянським конфліктом".
Loading...
Load next