З'явилася інструкція як усиновити дитину через "Дію"

З'явилася інструкція як усиновити дитину через "Дію"

Українці, скориставшись швидкою послугою у сервісі "Дія", можуть всиновити дитину.

Інструкція процедури оприлюднена на офіційному веб-порталі "Дія".

Для того, щоб скористатися послугою, громадянам необхідно зареєструватися або авторизуватися в кабінеті громадянина на відповідному сайті за допомогою електронного підпису.

Пізніше треба заповнити дані про шлюб та чоловіка/дружину, вказати фактичну адресу проживання та внести відомості про дітей, яких бажаєте усиновити. Після перевірки даних у реєстрах, яка займає десь 15 хвилин, громадяни зможуть далі заповнювати анкету.

На порталі "Дія" зазначають, що відомості з реєстрів підтягнуться автоматично, і якщо деяких бракуватиме - до заяви необхідно буде додати фото або сканкопії необхідних документів. Після заповнення інформації анкету треба підписати електроним підписом та відправити її на опрацювання.

Подружжя, яке вдвох бажає усиновити дитину, подає спільну заяву, підписану обома членами подружжя. Якщо ви бажаєте усиновити дитину одноосібно, але перебуваєте в шлюбі, - на вашу заяву накладається електронний підпис другого з подружжя. Для цього необхідна реєстрація іншого члена подружжя в Дії. Заявник вказує дані в заяві та накладає свій цифровий підпис. Далі її/його чоловік/дружина отримує сповіщення, авторизується у своєму кабінеті, після чого заповнює заяву й також підписує її своїм електронним підписом, - попереджають на порталі "Дія".

Впродовж п’яти робочих діб після перевірки документів служба у справах дітей проводить обстеження житлово-побутових умов заявника, за результатами якого складає акт. Особи, які бажають всиновити дитину, мають пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що організовуються центрами соцслужб із залученням спеціалістів із питань психології, педагогіки, медицини тощо.

Якщо інформація щодо заявника та житлово-побутові умови відповідають нормам чинного законодавства - служба у справах дітей надає направлення на проходження навчання із зазначенням закладу та дат навчання. Після завершення спеціальних курсів заявник отримає відповідну довідку.

Протягом 5 робочих днів після проведення вищевказаних процедур служба у справах дітей готує висновок про можливість заявника бути усиновлювачем та ставить його на облік кандидатів в усиновлювачі. Після вищевказаних кроків починається взаємодобір дитини та сім’ї, - попередили у "Дії" та зазначили, що після проходження усіх процедур українці можуть всиновити дитину.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні запрацює єдина телефонна лінія екстреного зв’язку – 112.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Керувати "Байрактаром" тепер можна через смартфон: у "Дії" запустили гру Керувати "Байрактаром" тепер можна через смартфон: у "Дії" запустили гру
Міністр цифрової трансформації назвав її "цифровим заспокійливим".
Як подати заявку про пошкоджене майно в Дії (відеоінструкція) Як подати заявку про пошкоджене майно в Дії (відеоінструкція)
Держава допоможе відбудувати пошкоджене майно.
Loading...
Load next