Імплантати штучного інтелекту дозволили жінці після інсульту говорити вперше за багато років

Імплантати штучного інтелекту дозволили жінці після інсульту говорити вперше за багато років

Жінка, яка роками не вимовляла жодного слова після інсульту, знову змогла розмовляти завдяки штучному інтелекту.

Про це повідомляє New York Post.

У цій новаторській процедурі використовують масив з 253 електродів, які були імплантовані в мозок 48-річної Енн Джонсон. Вони пов'язані з певними комп'ютерами, через невелике з'єднання портів, які прикріплені до голови жінки. Електроди покривають область мозку, де обробляється мова, перехоплюють сигнали її мозку і відправляють їх на комп'ютери. Екранний аватар, який Джонсон вибрала сама, потім може "говорити" те, про що вона думає, використовуючи копію її голосу, який був записаний під час 15-хвилинного тосту.

Ми просто намагаємося відновити те, чим люди є, ‒  наголосив доктор Едвард Чанг, завідувач відділення неврологічної хірургії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Відомо, що Джонсон ‒ шкільна вчителька математики, яка також працювала тренеркою з волейболу та баскетболу в Саскачевані ‒ була одружена два роки і народила двох дітей, але, на жаль, через інсульт її паралізувало.

Неможливість обійняти і поцілувати моїх дітей було дуже болісним, але це була моя реальність, ‒ сказала жінка. 

Після декількох років реабілітації до неї поступово повернулися деякі рухи, але Джонсон, як і раніше, не могла розмовляти. Щоб навчити систему штучного інтелекту розмовляти, жінці доводилося знову і знову мовчки "повторювати" різні фрази зі словника, що містить 1024 слів, поки комп'ютер не  розпізнавав зразок активності мозку, пов'язаний із кожним звуком. Замість цілих слів програму штучного інтелекту навчили розпізнавати фонеми ‒ одиниці мови, з яких складаються слова. Наприклад, "Hello" містить чотири фонеми: "HH", "AH", "L" і "OW".

Це те, що дає користувачеві можливість згодом спілкуватися майже так само швидко, як і в буденному житті, ‒ пояснює команда розробників.

Зараз вони працюють над бездротовою версією, тобто користувачеві не доведеться фізично підключатися до комп'ютерів за допомогою кабелів.

Нагадаємо, Російські окупанти продовжують викрадати українських дітей

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next