У Мінцифрі підготували «Білу книгу» майбутнього регулювання ШІ в Україні

У Мінцифрі підготували «Білу книгу» майбутнього регулювання ШІ в Україні

У Міністерстві цифрової трансформації розробили «Білу книгу» майбутнього регулювання штучного інтелекту в Україні, — документ, в якому детально описано підхід до впровадження та послідовні кроки з його реалізації. З її допомогою компанії зможуть зрозуміти, як підготуватися до впровадження законодавства у сфері ШІ.

Про це повідомила пресслужба міністерства.

Метою майбутнього регулюваня є підтримати розвиток інновацій, гарантуючи захист прав громадян. Завдяки обраному підходу українські компанії зможуть ставати більш конкурентоспроможними та виходити на міжнародні ринки. Для держави це можливість інтегруватися до ЄС, синхронізувавши своє законодавство у сфері ШІ в європейським, сказано у повідомленні.

Будь-які різкі рухи щодо інновацій можуть пригальмувати розвиток галузі. Саме тому ми обрали м’який підхід до встановлення регулювання в Україні, який відбуватиметься за принципом bottom-up: спочатку готуємо компанії до вимог, а далі ухвалюємо закон-аналог європейського AI Act. На першому підготовчому етапі бізнес отримає інструменти від держави, які допоможуть завчасно підготуватися до майбутнього законодавства, — повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Серед інструментів, які держава надасть компаніям, — загальні та секторальні рекомендації для різних сфер і аспектів використання ШІ: від освіти та журналістики до порад з обробки персональних даних. Окррім рекомендацій, планується створити добровільні кодекси поведінки, платформу юридичної допомоги для бізнесу, «регуляторну пісочницю» для тестування високотехнологічних продуктів на відповідність майбутнім вимогам тощо.

Нагадаємо, В Україні обрали першу школу, яка пройде архітектурну трансформацію

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Україна за допомогою штучного інтелекту шукає в соцмережах родичів загиблих окупантів Україна за допомогою штучного інтелекту шукає в соцмережах родичів загиблих окупантів
Систему, яка налаштовувалась для обробки заявок контакт-центру "Дії", тепер переналаштовано на автодозвони в Росію.
Loading...
Load next