Львівські медики прооперували 67-річну пацієнтку, яка 3 місяці ходила зі зламаним хребтом і не знала про свій діагноз (відео)

Львівські хірурги прооперували жінку, яка через неправильний діагноз три місяці жила з переломом хребта. Після реабілітації вона зможе вільно рухатись. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

67-річна Людмила впала із драбини і цілих 3 місяці прожила зі зламаним хребтом, навіть про це не підозрюючи. Будь-який необережний рух міг назавжди прикувати жінку до інвалідного візка. Та завдяки лікарям Першого територіального медичного об'єднання міста Львова, загроза уже позаду.

Минулої осені у Людмили загинув єдиний син. Це трапилося за кордоном. Аби його поховати, жінка поїхала за 2000 кілометрів. Там, прибираючи в оселі покійного сина, впала з драбини і сильно вдарилася спиною. Місцеві лікарі на огляді перелому не побачили, констатувавши лише сильний забій.

Майже місяць вбита горем мати ледь підводилася з ліжка. Далі, напившись знеболювальних, сіла в автобус додому. Зі зламаним хребтом вона сидячи проїхала три доби.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Вдома нестерпний дискомфорт у попереку та ногах не давав ані спати, ані вставати із ліжка. Квартирою Людмила пересувалася з паличкою.

Муки жінки тривали, допоки чоловікові не увірвався терпець - він привіз її до Першого медичного об’єднання Львова на повторне обстеження. Тут лікарі побачили перелом та рекомендували негайну операцію, адже будь-який невдалий рух міг назавжди прикувати Людмилу до інвалідного візка.

Через складність хірургічне втручання взялися спільно виконувати нейрохірурги двох лікарень нашого об’єднання: 8-ї лікарні та Лікарні швидкої допомоги. Причина - додатково виявлений остеопороз – крихкість кісток. За нього встановлювати металоконструкцію для підтримки хребта вкрай важко. Щоб зафіксувати хребці, хірурги використали медичні гвинти, які зафіксували спеціальним кістковим цементом.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Попри ризики, операція Людмили пройшла успішно. Уже за два дні жінка змогла встати, а сьогодні виписується з лікарні.

Хоча жінці ще не можна сидіти і попереду у неї три місяці реабілітації, спина у неї більше не болить. І головне – вона уже точно зможе ходити.

Окрім цього у випуску #MDExpert про таке:

  • Новий напрямок у 8-ій лікарні 1-го територіального медичного об’єднання Львова. Там запрацювала мікрохірургія кисті та стопи. Лікарі успішно прооперували вже декількох пацієнтів. Медикам вдалось допомогти і ветеринару, який через травмування руки міг втратити можливість допомагати тваринам. Він невдало сперся на вікно, яке під вагою трісло і пошкодило йому сухожилля та нерви. Рани зашили у районній лікарні та пальці правої руки так і не запрацювали після того, як зняли шви. Тому він звернувся до лікарів 8-ї лікарні, де його кілька годин оперували. Їм вдалося зшити розірвані сухожилля та відновити цілісність нерва. Наразі пацієнт одужує і згодом зможе повернутися до роботи.
  • Навчання з домедичної допомоги. Його провели для працівників львівської облдержадміністрації. Команда обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на практиці показала базові медичні дії у випадку найпоширеніших ситуацій, зокрема штучне дихання та непрямий масаж серця. Окрім того, працівників структури вчили правильного використання дефібрилятора, який згодом з'явиться в ЛОДА. Нагадаємо, що також вони є у найбільших торгових центрах, фітнес-залах та в аеропорті. Такі навчання будуть проводитись і надалі.

 

Фото: ЛОДА

 

  • Розрідити кров можуть і продукти. В час пандемії коронавірусу, згущення крові це явище далеко не рідкісне. А тому не обов’язково бігти за таблетками. В першу чергу для цього допоможе проста вода. Вона не дозволяє утворюватися її згусткам. Також цьому сприяють і різні фрукти та овочі червоного кольору. Зокрема виноград, баклажан, полуниця, вишня, буряк тощо. Не дозволить злипнутися тромбоцитам і часник, цибуля, ананас, риба та горіхи. Також своїми кроворозріджувальними властивостями відомі імбир і куркума. Та варто пам’ятати, що при такому стані обов’язково потрібно проконсультуватись з лікарем.

Анеля Заяцьpravdatutnews.com