Пожежна безпека під час різдвяних свят: гірлянди, феєрверки та електрообігрівачі (відео)

В першу чергу слід звернути увагу на купівлю піротехніки не в інтернеті.

У новому випуску програми "Live Lviv" ведучий Олег Корейба поспілкувався з провідним інспектором відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС у Львівській області Андрієм Бендиною, який розповів як правильно користуватися феєрверками та про інші безпекові заходи на новорічні свята.

Чим небезпечні феєрверки?

Феєрверки бувають декількох видів, різних класів, різного використання. Є класи піротехнічної продукції, які використовувати можуть лише спеціалісти, які мають відповідне навчання, це є клас четвертий. У 2022 році 14 січня вступає новий технічний регламент, класифікація його вже буде F4. Його мають право використовувати тільки спеціалісти, які знають як з ними можна поводитися, це є піротехнічна продукція спеціального використання, так само як і Т2. Кожний клас містить в собі вікові обмеження, вага піротехнічної суміші, їх характеристика, хіміко-фізичні властивості кожної піротехнічної продукції, її кількість пострілів.

Як зрозуміти звичайній людині, що цей виріб можна купувати?

В першу чергу слід звернути увагу на купівлю піротехніки не в інтернеті. Так, вона виглядає дуже гарно, але ви її не бачили. Якщо піротехнічний виріб ушкоджений, його купувати в жодному випадку не можна. При купівлі піротехнічного виробу на неї треба подивитися, взяти її в руки. Люди, які розповсюджують цю продукцію, є спеціалістами, які людям під час купівлі все пояснюють. Проте якщо людина вже купує її, то потрібно подивитися чи не має цей виріб механічних ушкоджень.

По-друге, на виробі має бути зазначено українською мовою імпортера, характеристики, термін зберігання. Також внизу на кожному піротехнічному виробі в нас в Україні є трилисник і під ним має бути зазначений інститут, який проводить оцінку даних виробів, і повинно бути написано «071» або «072».

Що варто вимагати від продавця під час покупки феєрверків?

Від продавця ви можете попросити показати декларацію відповідності, в ній має бути вказано артикул, коли проводилася оцінка, хто проводив оцінку, повністю вся інформація.

Як запускати феєрверки?

Прочитавши інструкцію, їх потрібно встановити на безпечну відстань від будівель споруд, перевірити чи немає дерев, проводів електромережі, а також попросити людей відійти на безпечну відстань. З кожним класом відстань збільшується, тобто перший клас — відстань менша (не менше 5 метрів), другий клас вже 15 метрів і так далі. Установку бажано закріпити тяжкими предметами, бо під час запускання салюту салютна стійка може перевернутися, ось тоді вже можуть бути проблеми.
З 2014 року Львівська міська рада заборонила використовувати піротехніку, але ці рішення кожного року поновлюються, тому на сьогодні це все одно заборонено.

Ввімкнені електроприлади, займання ялинок: як вберегти себе та рідних?

За традицією, ми на новорічні свята встановлюємо та прикрашаємо ялинки. Ялинка має бути встановлена на твердій основі, це можна бути відро з піском або інші основи, тобто головне, щоб вона не рухалася в різні сторони. В жодному випадку вона не повинна бути встановлена на відстані на 1,5 метра до завісок та штор. Також її не можна встановлювати на шляхах евакуації, адже вибігти чи вийти з приміщення в екстрених випадках ви не зможете, адже вона теж буде горіти.

Гірлянди можна придбати в різних місцях. При купівлі не пошкодуйте часу, попросіть продавця, щоб вставив її в розетку. Якщо вона нагрівається, в жодному разі не купуйте даний виріб. Другим питанням є ціна. Навіть якщо ви вже купили гірлянду та невпевнені в її якості — прийдіть додому, ще раз вставте в розетку та подивіться чи не нагрівається. Також перед тим, як вішати її на ялинку, добре огляньте її, адже на ній можуть бути різні ушкодження. Не потрібно використовувати на ялинці легкозаймисті предмети.

Особисто я рекомендую вимикати гірлянди, які є на ялинці на ніч. Якщо ви йдете в гості або просто виходите з приміщення, її ліпше вимкнути, адже за рекомендаціями при виході з дому потрібно все вимикати.

Займання від електрообігрівачів. Як правильно користуватися ними?

Обігрівачі є різних видів: більші, менші, різні характеристики. Також є саморобні нагрівальні вироби, але в жодному випадку їх не можна використовувати. Коли починається опалювальний період, бажано обходитися від цих приладів. Тим більше залишати на тих приладах якісь речі.

Карина Бовсуновська pravdatutnews.com