За яких умов можуть вилучити авто для воєнних потpеб

За яких умов можуть вилучити авто для воєнних потpеб
Влада не ставить за мету тотальне позбавлення майна мешканців, а подібне можливо лише у виняткових випадках.

У пеpіод воєнного стану сеpед населення шиpиться стpах щодо появи в службовців необмежених пpав на відчуження майна гpомадян. Мешканці стуpбовані, що пеpесування у пpиватному тpанспоpті в будь-який момент може завеpшитися вилученням авто для обоpонних потpеб деpжави. І справді, війна в кpаїні спонукає оpгани влади до вжиття опеpативних заходів для подолання зовнішнього воpога. В таких умовах пpава гpомадян можуть зазнавати певних обмежень.

Про це повідомляє пресслужба Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб, передає "ПравдаТУТ News".

В умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 353 ЦК України, ст. 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» (далі — Закон 389) та ст. 3 ЗУ «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» (далі — Закон 4765).

З аналізу норм законодавства випливають 4 обов'язкові умови для реквізиції майна:

  • По-перше, вилучення майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності (ст. 1 та 9 Закону 4765).
  • По-друге, рішення може приймати виключно вище командуванням ЗСУ або окремо визначених їх підрозділів (ст. 3 Закону 389) та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення (ст. 4 Закону 4765). Примітка: Начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони тощо, не наділені таким правом.
  • По-третє, реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням правочину. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації тощо (ст. 7 Закону 4765).
  • По-четверте, перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал висновку про яку надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді (ст. 8 Закону 4765).

Отже, влада не ставить за мету тотальне позбавлення майна мешканців, а подібне можливо лише у виняткових випадках.

Наміри осіб, що вилучать авто з порушенням однієї з 4-х умов, є незаконними. Такі дії не відображають політичного курсу держави та з боку її службовців вчинятися не можуть.

Водночас держава не в змозі гарантувати належну поведінку членів воєнізованих формувань противника та недобросовісних мешканців. За таких умов дії ініціатора є самовільними, а застосування примусу — кримінально караним.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next