Біля ринку Добробут у Львові намагаються знести огорожу, що закриває проїзд по вулиці Старій (відео)

Біля ринку Добробут у Львові намагаються знести огорожу, що закриває проїзд по вулиці Старій (відео)

Вже третій день триває облога ринку Добробут. Комунальники намагаються знести огорожу, що закриває проїзд по вулиці Старій. А працівників ринку, що намагалися запобігти демонтажу, муніципальна варта вирішила розганяти силою. Люди кажуть, що їм в обличчя розпилювали перцеві балончики, а декого навіть побили так, що довелося їх госпіталізувати. На місце викликали поліцію, яка допомогла врегулювати конфлікт.
 

«Починається захват ринку, починають різати ті ворота, на якій підставі? Ми не бачили ні документа від них, нічого, вони нам нічого не показували. Вчора й у понеділок ми відбили, а сьогодні у 7-й ранку вони почали нам різати, а що ж ми жінки, почали нас бити, катувати нас почали, одна попала в реанімацію. Двох взагалі побили, от після операції коліна тільки от вийшла вчора, й впала на коліно. Хіба воно так має бути.»
 

«Це вже 2 дні було, 2 наїзди були. І приїхали в балаклавах, почали знімати, а вони не представилися й нічого, без жетонів, без документів.»


«То була 7 година, я їхала тою стороною й вони вже тут групувалися й пару хвилин по 7-й вже почався захват. Треба було тільки подивитися, як та жінка лежала на землі, старша жінка. В них совісті немає зовсім. Взагалі чоловік казав, що не знає що нам зробить.»


Директор ринку розповідає, що тут працює понад 300 підприємців та робітників. А дії міської можуть загрожувати їхній діяльності.
 

Як я собі уявляю нормальну співпрацю бізнесу з владою. Їхній тезис основний, що вони хочуть покращити нашу діяльність. Що може бути проти того, правильно? Покращити вони хочуть таким чином, щоб прийти зняти браму, бо вони виявляються нам заважають, зробити вільний доступ, бо видно це для нас краще, особливо людям, які тут речі свої залишають, щоб був цей вільний доступ. Мотивуючи це тим, що просто перенесіть браму, - зазначає директор ринку Олексій Винник.

Але й тут все не так просто.
 

В кінці серпня виходить рішення вже не на нас, а на власника цієї ділянки, про будь-які ремонтні та будівельні роботи. Це означає, що ми нічого не маємо права робити, а тим більше в центрі міста встановлювати браму.  А ця брама тут стоїть з 90-х років, з погодженням тодішньої влади, - зауважує Олексій Винник.

Посадовці міської ради розповіли, що згідно аналізу новоствореного управління контролю за використанням земель міста ці огорожі були встановленні по факту незаконно. А щодо нападу на людей, то цим питанням зараз вже займається поліція.

Кілька земельних ділянок, де перекрита вулиця, за ринком є ще одна ділянка міська, на якій вони не мають жодних повноважень, але облаштували, якісь там халабуди поставили, якісь машини там стоять й просто це в рамках закону й дотримання порядку, - каже заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.
 

Демонтаж брам здійснюється відповідно до рішення виконкому № 781. В ньому йдеться "Про облаштування укриття (бомбосховища) у Галицькому районі м. Львова та забезпечення функціонування тимчасової автостоянки".  

Приймається рішення про бомбосховище до 7 місяців якого нікому немає діла. Силами працівників ринку, торгівців та волонтерів, коли почалися обстріли міста Львова це бомбосховище було почищене. Там вивезли 2-3 вантажівки сміття для того щоб люди під час обстрілів могли ходити хоч кудись. Їм дійсно ніхто не опікувався й можливо це дійсно правильний поступ, але на це звернули увагу через 7 місяців після початку бойових дій, - пояснив адвокат Андрій Потинський.
 

Текст цього рішення не був оприлюднений, бо зараз у воєнний час це стосується оборонної роботи. Тому підприємці стурбовані, що можуть втратити своє робоче місце, бо автостоянку можуть облаштувати й на території ринку.
 

Ну погодьтеся, що облаштування автостоянки не є якоюсь темою, що має бути з обмеженим доступом. Це вуличні перетворення, де має створитися додатковий комфорт. Нічого не зазначено, де має бути ця стоянка чи замість ринку, де саме, як це все має виглядати, - зауважує адвокат.

Зараз представники міста та ринку домовилися про зустріч, щоб зрештою врегулювати цей конфлікт.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com




 

Loading...
Load next