Бізнесмен зі Львова в обхід санкцій передавав до рф Rolls-Royce та Maybach — СБУ

Бізнесмен зі Львова в обхід санкцій передавав до рф Rolls-Royce та Maybach — СБУ

Служба безпеки України та кіберфахівці ліквідували масштабну схему нелегального експорту до росії підсанкційних автомобілів преміум-класу. Серед її організаторів — підприємець зі Львова, який жив у рф і має там бізнес.

Про це СБУ повідомила в п’ятницю, 5 травня.

За даними слідчих, бізнесмен скористався тим, що більшість світових автокомпаній вийшли з російського ринку та налагодив схему переправлення елітних авто, як-от Rolls-Royce та Maybach, на територію країни-агресора в обхід санкцій.

З серпня 2022 до березня 2023 року він переправив російським замовникам 45 автомобілів на загальну суму понад 3 мільйони євро. Серед них — представники топменеджменту Газпрому і пропагандистського телеканалу RT, заявили в СБУ.

Для реалізації оборудки фігурант купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформлював їх на підконтрольні комерційні структури. Потім за підробленими документами він переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до білорусі, а звідти — до росії, — розповіли у відомстві.

Також ділок подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн грн. СБУ викрила і заблокувала цю схему.

За місцем проживання фігуранта в Києві та Львові провели обшуки. На майно учасників схеми наклали арешт на понад 700 мільйонів гривень. У списку заблокованих активів:

  • корпоративні права на 17 підприємств;
  • понад 500 нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, зокрема і в окупованому Криму;
  • 22 квартири у Києві та Львові,
  • майже три десятки земельних ділянок;
  • понад 40 елітних автомобілів.

Підприємцю повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111−2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення);
  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах).

Нагадаємо, В Україну повернулася 27-ма антарктична експедиція

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Пережили окупацію в Бучі: рашисти знищили косметичний бізнес сім'ї, але вони запрацювали Львові (відео) Пережили окупацію в Бучі: рашисти знищили косметичний бізнес сім'ї, але вони запрацювали Львові (відео)
Окупанти понищили не тільки їхні помешкання, але й розгромили та розмародерили їхню лабораторію, офіс і магазини.
У Львові представники бізнесу обговорили відновлення економіки та роботу під час війни (відео) У Львові представники бізнесу обговорили відновлення економіки та роботу під час війни (відео)
Щонайменше п’ять компаній з Запоріжжя планують відкрити свої філії у Львові. Це представники ІТ-сфери, медичної, будівельної тощо. 
Релокація бізнесу: через війну на Львівщину переїхало виробництво чанів (відео) Релокація бізнесу: через війну на Львівщину переїхало виробництво чанів (відео)
Власники переїхали сюди з Броварів.
Loading...
Load next