Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну

Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну
Після запуску "Турецького Потоку" Газпром поступово почав зменшувати транзит газу через територію Україну.

Після запуску газопроводів "Турецький потік-1" і "Турецький потік-2", транзит російського газу до Туреччини, Греції і Болгарії повністю перейшов на нові газогони, повідомив голова «Оператора ГТС України» Сергій Макогон.

Зі слів Макогона,  з 1 квітня постачання газу в Румунію з боку Болгарії також вже здійснюється через "Турецький потік-2". Наразі по південному напрямку через Україну транзит виконується лише для споживачів Молдови.

Якщо ж будуть завершене будівництво та продовження Турецького Потоку через Болгарію і Сербію, то Газпром переведе і транзит до Угорщини теж через Турецький Потік-2.

" Для України це означає додаткову втрату 10-12 млрд кубометрів транзиту щорічно. Дуже важливо не допустити завершення будівництва Північного потоку-2 ", – стверджує Сергій Макогон.

Зазначимо, що транзит газу це не лише отримання значного доходу, але також важливий елемент енергетичної безпеки України. 

Читайте також
Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів
Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.
"Україна активізувалася в цьому процесі": Арахамія заявив про друге дихання в боротьбі з "Північним потоком-2" "Україна активізувалася в цьому процесі": Арахамія заявив про друге дихання в боротьбі з "Північним потоком-2"
Скандальний газопровід "Північний потік-2" Росія збудувала в обхід України. Зокрема, на початку вересня 2021 року РФ оголосила про завершення будівництва газопроводу й вже до кінця року планує здійснити перші поставки газу через нього.
"Північний потік-2" можна та потрібно зупинити - Вітренко "Північний потік-2" можна та потрібно зупинити - Вітренко
За словами Юрія Вітренка, Україні потрібні гарантії збереження транзиту газу через її територію, оскільки він знижує ризик повномасштабної війни.
Loading...
Load next