В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці

В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці
В Україні найбільш поширеними в готівковому обігу є банкноти номіналом у 200 гривень, однак при цьому найменше користуються українці банкнотами у тисячу гривень.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Зокрема станом на 1 квітня 2021 року в готівковому обігу України перебувало 553,8 мільярда гривень. Зазначимо, що це на 4,7 мільярда або ж на 0,8% менше, ніж на початок цього року. З них банкнот – на 550,2 мільярда гривень (2,9 мільярда банкнот) та монет – на 3,5 мільярда гривень (13,6 мільярда монет).

В Нацбанку зазначають, що наразі в середньому на одного українця припадає 70 банкнот та 153 розмінних і обігових монет. Серед банкнот найбільше в обігу є поширеними банкноти номіналом 200 грн, а серед монет — 10 копійок (23,7% та 29,1% від загальної кількості в обігу відповідно).

"Традиційно на початку року готівка в обігу скорочується. На думку Національного банку, у подальшому – в міру послаблення невизначеності через коронавірус та карантинні обмеження – попит на готівку зменшуватиметься", - пояснюють працівники НБУ.

При цьому додамо, що найменше зараз у готівковому обігу банкнот є купюри номіналом у 1000 гривень (68,8 мільйонів одиниць або 2,4% від загальної кількості банкнот в обігу), а монет – номіналом 10 гривень (30,4 мільйона одиниць або 0,2% від загальної кількості монет в обігу).

Нагадаємо, що нещодавно Кабінет Міністрів України повідомив про підвищення середньої зарплати в Україні. Так вже до кінця року середній розмір зарплати українця зможе збільшитися до 14 500 грн.

Читайте також
Прислухалися до скарг: НБУ змінить дизайн монет номіналом в 1 та 2 гривні Прислухалися до скарг: НБУ змінить дизайн монет номіналом в 1 та 2 гривні
НБУ планує змінити дизайн монет номіналом в 1 і 2 гривні, адаптуючи їх для людей із порушеннями зору та похилого віку.
НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет
Національний банк України вже 21 травня цього року планує виставити на аукціон брухту 45,8 тонни виведених з обігу українських монет номіналами 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок.
НБУ, Visa та Mastercard підписали меморандум: комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться до 0,9% НБУ, Visa та Mastercard підписали меморандум: комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться до 0,9%
НБУ підписав Меморандум з платіжними системами Visa та Mastercard щодо поступового зниження комісії інтерчейндж. Це сприятиме здешевленню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців.
Loading...
Load next