В Україні знову дорожчає бензин: чого очікувати після підняття цін (відео)

В Україні знову дорожчає бензин: чого очікувати після підняття цін (відео)
Кабінет міністрів визнав паливо соціально значущим товаром, а тому ввів обов’язкове декларування підняття вартості на автозапраних станціях. Наразі вже можна спостерігати, що великі мережі АЗС відновили ріст цін на бензин і дизпаливо.

Ціни на бензин та дизельне паливо знов почали зростати. Водії кажуть, що з огляду на середню зарплату в країні деякі люди навіть не можуть собі дозволити купити машину. А невпинне зростання ціни на паливо взагалі робить автівку дуже затратною.

"Паливо дорожче, значить буде й дорожчі послуги: таксі, перевезення. Тому, що паливо дороге, а ще запчастини, а ще обслуговування машини. Думаю, що воно має бути дорожче, а там вже як фахівці приймуть рішення", - зізнався львів'янин.

"На сьогоднішній день бензин дорожчає кожного дня, в мене теж є машина і я розумію, що через кілька років буде простіше поїхати на автобусі чи тролейбусі ніж їздити своїм транспортом. Бо це буде невигідно", - зізнався чоловік.

Економісти ж кажуть, що підвищення цін здебільшого зумовлене зовнішніми чинниками.

"Маємо і динаміку на світових рівнях, трошки нафта пішла в гору. І в Штатах була ситуація з перебоями з циркулюванням рівню нафти.  І від повно зараз весна, зараз попит зростає, бо зараз там весняно-польові роботи. Потім оживився в принципі бізнес, і відповідно можна побачити, що й машини на вулиці стало більше, відповідно й попит зростає", - розповів економіст, Віктор Борщевський.

Нещодавно Кабмін визнав бензин марок А-92 і А-95 та дизельне паливо соціально значущими товарами та ввів декларування росту цін на паливо. Однак економісти вбачають у цьому лише, грубо кажучи, соціальний популізм.

"З точки зору економічних тенденцій якщо там немає монопольної змови, а є об’єктивні якісь процеси під цим. А там дійсно менше ризиків монопольних змов, бо там було би рішення не кабміну, антимонопольного комітету. Ну значить це є спроба така по російському сценарію починати керувати економікою. Вона зазвичай закінчується дуже погано насамперед для економіки, а пізніше  й для влади", - додав економіст. 

Зазначимо, що зараз на великих АЗС ціни на літр палива зросли в середньому на 1 гривню. І, за прогнозами економістів, вартість бензину та дизелю у майбутньому точно зменшуватися не буде. 

 

Читайте також
Названо продукти, які не здорожчають перед великодніми святами Названо продукти, які не здорожчають перед великодніми святами
За прогнозами експертів, впродовж квітня-травня ціни на деякі продукти не зміняться.
Ціни на АЗС припинили зростання: скільки коштує бензин Ціни на АЗС припинили зростання: скільки коштує бензин
Роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо в Україні 20 квітня 2021 року в порівнянні з попереднім торговим днем залишилися на колишньому рівні.
Після скасування карантину ціни на житло в Україні злетять на 5-10% – прогноз Після скасування карантину ціни на житло в Україні злетять на 5-10% – прогноз
Деякі київські забудовники вже заявили про те, що в травні ціна «квадрата» зросте мінімум на 5-10%, зазначають в Асоціації фахівців з нерухомості України.
Loading...
Load next