"Укрзалізниця" відзвітувала про 1,4 млрд збитків за перше півріччя

"Укрзалізниця" відзвітувала про 1,4 млрд збитків за перше півріччя
Станом на липень "Укрзалізниця" має 39,1 млрд грн кредитів перед банками. Збитки компанії збільшилися через невиконання планових вантажних перевезень та пасажирських перевезень.

За перше півріччя 2021 року підприємство АТ “Укрзалізниця” прозвітувала про 1,4 млрд грн сукупних чистих збитків.

Про це свідчить звіт про виконання показників фінансового плану підприємства, повідомляє Марлін.

Станом на липень 2021 року підприємство має 39,1 млрд грн кредитів перед банками.

Збиткову діяльність АТ “Укрзалізниця” спричинено зменшенням обсягів перевезень та перевищенням темпів росту собівартості над темпами росту чистого доходу, – констатують представники транспортного монополіста. 

Зокрема, йдеться про невиконання 6% планових вантажних перевезень та 11,3% пасажирських перевезень. Серед негативних факторів в “Укрзалізниці” також виділяють:

  • зменшення транзитних перевезень залізної та марганцевої руди через Україну;
  • зменшення експорту зерна на фоні зменшення цьогорічного врожаю та зменшення попиту на українську зернову продукцію на початку року, враховуючи активізацію пропозиції з РФ.

При цьому у порівнянні з аналогічним періодом минулого року доходи від вантажних перевезень збільшились на 564,9 млн грн або 1,8%, а від пасажирських перевезень – на 511,4 млн грн (26,7%).

Нещодавно Тимчасова слідча комісія ВРУ для перевірки стану Укрзалізниці представила звіт. У документі йдеться про втрату третини ресурсів компанії та неефективну роботу керівництва. Раніше РНБО ініціювала введення тимчасового керівництво на залізниці через загрозу банкрутства. 

Кабінет Міністрів Україн 8 вересня на засіданні схвалив створення Антикризового штабу з відновлення сталого функціонування “Укрзалізниці”. До нього увійшли представники низки міністерств та бізнес-асоціацій. 

Зазначимо, що з серпня обов’язки голови правління АТ “Укрзалізниці” виконує Олександр Камишин. 

Читайте також
"МАУ" у 2020 році отримала 4,5 мільярда збитків "МАУ" у 2020 році отримала 4,5 мільярда збитків
Авіакомпанія "МАУ" завершила 2020 рік із збитком в 4,5 млрд грн проти 1,6 млрд грн прибутку у 2019 році.
До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС
Україна розраховує ще до вересня отримати другий транш та макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, розмір якої становитиме – 600 мільйонів євро.
Loading...
Load next