Білорусь відновить постачання електроенергії в Україну

Білорусь відновить постачання електроенергії в Україну
Білорусь сьогодні, 2 листопада, відновила постачання електроенергії в Україну в рамках аварійної допомоги. Про це УНН повідомляє з посиланням на Міністерство енергетики Білорусі.

Про це пишуть в unn.

2 листопада з 14:00 в рамках договору про надання аварійної допомоги Білорусь почала постачання електроенергії в енергосистему України потужністю 500 МВт. Постачання здійснюються за запитом української сторони, - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що про довгострокові комерційні контракти (крім укладених раніше) в цьому випадку мови не йде.

Постачання будуть здійснюватися до 21:00 (МСК- ред.), - йдеться в повідомленні.

Додамо, на сайті Укренерго відсутні дані щодо імпорту електроенергії з Білорусі станом на 2 листопада 2021 року 16:00.

Що було раніше

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Герус заявляв, що імпорту електроенергії з Російської Федерації та Білорусії з 1 листопада не буде.

Контекст

25 Жовтня стало відомо, що Укренерго скасувало аукціон на імпорт електроенергії з РФ і Білорусі через рішення суду за позовом "ДТЕК Західенерго". Можливість відновлення імпорту з цих країн повинна з'явитися з 1 листопада.

Так, 26 травня НКРЕКП схвалило заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року.

Пізніше його продовжили ще на місяць.

На тлі можливості відновлення імпорту електроенергії з РФ і Білорусі 1 листопада, днями відбувся місячний аукціон на доступ до міждержавних перетинів, однак, за резервною процедурою.

А вже 30 жовтня Укренерго повідомило, що відновить електронні аукціони на доступ до міждержавних електромереж, що може дозволити в тому числі імпорт електроенергії з Білорусі та РФ - після рішення ОАСК, скасував відповідну заборону.

Ярина Самарик - pravdatutnews.com

Читайте також
Білорусь припиняє із завтрашнього дня постачати електроенергію в Україну Білорусь припиняє із завтрашнього дня постачати електроенергію в Україну
Постачання електроенергії припинять відповідно до встановленого порядку взаємодії за поточними контрактами.
В Україні з 1 липня очікується підвищення цін на електроенергію В Україні з 1 липня очікується підвищення цін на електроенергію
Ймовірно, зростання стосуватимуться лише тих, хто використовує понад 300 кВт-год на місяць.
Електростанція ДТЕК Ахметова загрожує енергосистемі України — СБУ Електростанція ДТЕК Ахметова загрожує енергосистемі України — СБУ
Запорізька ТЕС, що входить в структуру холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, порушує законодавство в сфері виробництва електроенергії, це може дестабілізувати енергетичну систему України. 
Loading...
Load next